duminică, 20 martie 2011

Un homosexual pe care nu l-as putea ierta

Numai ce-am postat pe tema lui Cervantes, ca mi-au si cazut ochii pe o stire:
Miguel de Cervantes, creatorul lui Don Quijote, ar fi fost de origine catalana si homosexual, conform cartii "Homosexuali si lesbiene din istoria Cataloniei", scrisa de ziaristul spaniol Albert Torras.
Mai mult, Torras sustine ca prima editie a romanului Don Quijote a fost scrisa de Cervantes in catalana, iar versiunile pastrate in ziua de azi sunt doar traduceri castiliene alte textului original, potrivit La Vanguardia.
Cartea publicata de ziaristul spaniol face o trecere in revista a celor mai importante 50 de personalitati homosexuale ale Cataloniei, printre care apare si Cervantes, provocand astfel un soc dublu opiniei publice spaniole, in conditiile in care scriitorul era considerat a fi de origine castiliana si, cel mai probabil, heterosexual.
Autorul cartii isi sustine afirmatiile citand studiile cercetatorilor Jordi Bilbeny si Daniel Eisenberg, dar si evocand personajele homosexuale construite de Cervantes si o acuzatie de sodomie, adusa scriitorului pe vremea cand se afla in inchisoarea algeriana Oran.
Torras recunoaste totusi ca acuzatia din urma este discutabila, precizand ca in epoca in care a trait Cervantes oricine ar fi putut fi acuzat, extrem de usor, de sodomie.
Statuia Dulcineei din Madrid - Plaza de Espana
Daca s-ar confirma homosexualitatea lui Cervantes, pentru mine personal ar fi o catastrofa, un tsunami - ca sa ma exprim in termeni ai actualitatii. Poate ca unii se vor mira, asa ca ma grabesc sa explic.
Toate aventurile prin care trece Don Quijote sunt inchinate unei femei: Dulcinea del Toboso. De cate ori cavalerul infrange in lupta un urias sau un alt cavaler. il pune sa recunoasca acolo, in fata lui, ca Dulcinea este cea mai frumoasa femeie din lume. Apoi, il trimite sa se inchine Dulcineei.
Toate astea m-au facut sa cred ca si Cervantes a fost un mare indragostit, ca Dulcineea nu e decat transpunerea in roman a unei femei reale, pe care autorul a divinizat-o. Ori, daca azi as afla ca Cervantes a fost homosexual, ar trebui sa admit ca Dulcinea este un personaj pe de-a-ntregul inventat. Si asta ar fi dramatic pentru mine.
Daca Cervantes a fost homosexual, nu-l voi putea ierta niciodata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!