marți, 26 aprilie 2011

A doua zi dupa

Mitul lui Sisif - cartea lui Albert Camus - lanseaza o ipoteza ingrijoratoare: singura interogatie cu adevarat importanta este daca viata merita sau nu sa fie traita. Iata cum spune Camus:
Nu există decât o problemă filosofică cu adevărat importantă: sinuciderea. A hotărî dacă viaţa merită sau nu să fie trăită înseamnă a răspunde la problema fundamentală a filosofiei. Restul, dacă lumea are trei dimensiuni, dacă spiritul are nouă sau douăsprezece categorii, vine după aceea. Acestea sunt doar jocuri; dar mai întâi trebuie să răspunzi.
Albert Camus
Hai sa presupunem ca ai hotarat ca viata nu merita sa fie traita. Ce faci mai departe? Eu cred ca faci un singur lucru: continui sa traiesti. Foarte putini sunt cei care, dupa ce au tras o asemenea concluzie, trec la sinucidere. Problema reala este alta: cum sa traiesti dupa ce ai descoperit ca viata nu merita sa fie traita. Si nu am idee daca stie cineva un raspuns. Poate Liiceanu, dar nu cred ca am cum sa mai dau de el ca sa-l intreb...



5 comentarii:

  1. Confesiuni,
    In tineretea mea,am cautat iubirea,iubirea care sa-mi umple sufletul,care sa ma intregeasca,ca parca lipsea ceva din mine,nu eram completa,nu eram EU.Si am tot cautat si cu cat cautam mai mult,cu atat simteam ca pierd cate ceva din mine si ca voi ajunge la ...NIMIC.
    Atunci,m-am intrebat:ce rost are,daca nu gasesc ceea ce caut,ce rost are?.O viata fara iubire?Sa nu simt ca sunt EU,ce rost are?
    Mi-am adus aminte,ca de fapt iubire pot primi si din alta parte,de acolo unde nu cautasem inca.Vedeti voi,niciodata nu-mi ridicasem privirea,niciodata nu-mi deschisesem inima si sufletul.
    Intelesesem:sa te deschizi ca petalele unei flori sub lumina soarelui,sa-ti oferi iubirea,sufletul,sa daruiesti din ele,sa realizezi ca totul in jurul tau ti se ofera,dar esti prea ORB ca sa vezi...
    ...sa cauti acel CEVA,ce va da sens vietii tale,te va implini si motiva...

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar de ce sa cauti ceva care inca nu stii cum e?

    RăspundețiȘtergere
  3. cautand dai de raspunsuri;si daca nu cauti,crezi ca ai TOTUL(valabil pt. unii),sau NIMIC(valabil pt.altii)

    RăspundețiȘtergere
  4. Paulo Coelho:

    -...orice clipa de cautare e o clipa de intalnire cu Dumnezeu si cu Vesnicia.
    -...caci in clipa in care pornim in cautarea iubirii si ea porneste in intampinarea noastra.Si ne salveaza.
    - fiecare clipa de cautare este o clipa de regasire

    Mircea Cartarescu:

    -eu sunt in cele din urma,cautarea mea de sine

    Mihai Eminescu:

    -oamenii se impart in doua;unii care cauta si nu gasesc,altii care gasesc si nu sunt multumiti

    Am ales aceste citate,poate ca ma fac inteleasa;le-am ales bineinteles pe cele care ma reprezinta.

    RăspundețiȘtergere

După mine!