luni, 9 mai 2011

Imbecilitatea unor titluri din presa

Citesc in EVZ un articol cu un titlu incredibil: "Norvegian cu talent: românul Bogdan Ota a demonstrat că e genial în două minute". Stau si ma intreb daca omul care a scris acest articol e sanatos la cap. Cum vine asta, sa demonstrezi in doua minute ca esti genial? Asa ceva s-ar putea intampla, eventual, in cazul unui om de stiinta, care ar veni cu un rezultat revolutionar, dar nici atunci nu ar fi de ajuns doua minute. Si, mai mult: cui i-a demonstrat romanul Ota ca este genial? Exista o instanta in fata careia se duc oamenii si demonstreaza ca sunt genii? Publicul norvegian este o astfel de instanta? Sincer sa fiu, acest titlu de articol mi se pare una dintre cele mai mari dobitocii care se pot imagina.
Bogdan Ota, in timpul demonstratiei

Am urmarit si eu prestatia lui Bogdan Ota. Nu pot spune ca nu mi-a placut. Omul are un talent nativ, ceea ce compune el suna bine. Dar asta nu mi se pare de ajuns ca sa fie numit geniu. Cum adica geniu? De-acum putem sa il punem in rand cu Bach si cu Beethoven? Hai sa fim seriosi. Geniul se confirma in timp, in cazul artistilor. Daca scoti o piesa mare si apoi gata, te duci si canti pe la nunti, poti spune, in cel mai bun caz, ca ai avut o sclipire de geniu. Asa s-a intamplat de exemplu cu numitul Costel Busuioc, despre care nu mai stie nimeni cu ce se indeletniceste. Si el a demonstrat diverse calitati, dar acum...Geniul, spunea Edison, este  1% inspiratie si 99% transpiratie. Asa incat sa demonstrezi in doua minute ca esti genial...haida de! Nu e de ajuns sa tragi un partz parfumat ca sa fii declarat sfant. Trebuie ca moastele tale sa miroasa frumos multa vreme dupa ce ai murit.


Un comentariu:

  1. def DEX:GENIU
    "Cea mai înaltă treaptă de înzestrare spirituală a omului, caracterizată printr-o activitate creatoare ale cărei rezultate au o mare însemnătate "
    Omul este inzestrat ,dar nu se poate spune ca are o activitate creatoare remarcabila .Daca ar fi fost un titlu mai modest gen "Romanul a dovedit ca este inzestrat in doua minute "...-cred ca ar fi fost si mai multi cititori...

    RăspundețiȘtergere

După mine!