miercuri, 25 mai 2011

Placa stefaniana

Tot la Mogosesti, am dat peste o troita interesanta. Intre altele fie spus, Moldova e plina de de troite, lucru care mi se pare incantator. Cea despre care scriu eu aici este una cu totul si cu totul speciala. In primul rand, e vorba despre o "troita stefaniana". Marturisesc ca nu am mai intalnit nicaieri adjectivul "stefanian", asa ca m-am dus la DEX (la Mogosesti, semnalul este excelent, te conectezi in orice vagauna posibila). Acolo, surpriza: stefanianul este un etaj din carbonifer! Adica ceva din geologie. Brusc, mi-am amintit de spalatul meu cu apa din sticla in ceea ce am numit "padurea mezozoica". Nu cumva....Oh, nu, ar fi prea de tot.
Stefanian trebuie sa insemne altceva, in Mogosesti, ori in judetul Iasi, ori, poate, in toata Moldova. Asa ca m-am gandit, indata, la Stefan cel Mare - cel despre care cronicarul scrie ca "Fost-au acestu Stefan voda om nu mare de statu, manios si de graba varsatoriu de sange nevinovat; de multe ori la ospete omoriea fara judetu." Troita stefaniana -mi-am zis - nu poate fi decat una ridicata spre cinstirea lui Stefan cel Mare, care s-o fi oprit vreodata pe-acolo ca sa verse niscaiva sange nevinovat. 
Troita stefaniana
M-am pus pe citit placa de la poalele troitei si am intrat din nou in ceata: troita, scrie acolo, este ctitorita in cinstea Sfantului Dimitrie. Asadar, "stefaniana" nu inseamna "in cinstea lui Stefan", ci altceva. Ar putea fi vorba de un stil artistic, trebuie sa vorbesc cu un specialist. Cat despre Sfantul Dimitrie, si acolo e o mica dilema, intrucat in sinaxar exista cel putin trei: Dimitrie cel Nou, Dimitrie Basarabov si Dimitrie Izvoratorul de Mir. Unul dintre ei este cinstit la Mogosesti, cu ajutorul troitei stefaniene.
Citind placa lamuritoare, aflam ca lucrarea a fost finantata de primaria comunei Mironeasa. Ah, dar sa nu uit: nici pana acum nu mi-e clar cum e cu comunele in zona aia. Satul numit Schitul Hadambu apartine comunei Mironeasa. Dar, chiar in locul unde e semnalizat acest lucru, apare si o placa pe care scrie Comuna Mogosesti. Sunt sigur ca localnicilor li se pare foarte clar totul, iar eu nu sunt decat un carcotas care cauta nod in papura.
Mogosesti sau Mironeasa ?
Revenind la placa explanatorie (am si eu dreptul sa folosesc cuvinte originale, nu?) vedem, citind-o, un exemplu de solidaritate induiosatoare: troita a fost ctitorita de o intreaga echipa de la primaria Mironeasa: primar, viceprimar, consilieri, salariati. Asadar, toata lumea din primarie a dat un banut si troita a fost executata, apoi inaltata. Executia s-a facut in atelierul profesorului Costel Mirel Nechita, cu binecuvantarea staretului de la Hadambu. Din pacate, domnul profesor a comis (sau a lasat sa treaca) o eroare suparatoare: in locul cuvantului PRIMAR intalnim un altul: PRMAR. Sigur, a gresi este omeneste, dar stau si ma intreb: daca atatea suflete si-au unit fortele pentru ridicarea troitei, daca peste toata actiunea s-a asternut si binecuvantarea staretului, cum e posibil sa treaca neobservata o astfel de greseala grosolana? Primarul, vicele, consilierii (vreo 11), angajatii, lucratorii, chiar nimanui sa nu-i sara in ochi lipsa unei litere? Foarte straniu!

Toata treaba imi aminteste de placa instalata de liberalii sinaieni in gara, acum vreo 15 ani, pentru cinstirea memoriei lui IG Duca, asasinat acolo de oamenii Garzii de Fier. Pompa mare, invitati, televiziune si, cand au dezvelit placa, dezastru: aparea un I in plus, mai precis fusese gravat "PRESEDINTE AL CONSILIULUI DE MINISTRII". Pana la urma, au scos placa dar nu au avut, probabil, bani sa faca alta, asa ca au incercat sa stearga I-ul excedentar. N-au reusit mare lucru:
Placa din gara Sinaia
Dar sa trecem peste greselile de limba. Din placa mironeasco-mogoseasca, mai aflam ceva deosebit de frumos. Primar, la vremea aceea, era doamna Elena Curcudel, iar viceprimar Dumitru Curcudel. Sa fie vreo coincidenta? Va propun sa cititi aici: http://old.ieseanul.ro/articol/ziar/iasi/titlu-primarita-de-8-clase/3430/
In orice caz, mi s-a parut haios sa ajung in adancurile Moldovei si sa dau peste numele Curcudel, evident inrudit cu Corcodel - vechiul meu amic de la Sinaia.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!