luni, 19 septembrie 2011

Doua lovituri in plina figura

Aseară m-a sunat un amic exact când butonam telecomanda, ca să văd ce mai mişcă prin canale. M-am dus să vorbesc cu el şi, de lene, am lăsat televizorul pe Eurosport sau ceva asemănător. Mi-am văzut de treaba mea până când, la un moment dat, am auzit mare scandal, urlete, cam ce se aude de obicei la galele de box. Aşa că m-am uitat câteva minute, numai bine ca să văd una dintre cele mai interesante întâmplări din ultima vreme.
Mayweather, dovedind ca e mai bine sa dai decat sa primesti
În meciul respectiv îşi cărau pumni un american - Mayweather şi un mexican - Ortiz. La un moment dat, Ortiz l-a înghesuit într-un colţ pe Mayweather, l-a altoit cu o serie de lovituri meseriaşe, apoi, într-o continuare firească din poziţia în care se afla, i-a băgat şi un cap în gură. Ce vreau să zic nu e că ar fi regulamentar să-i dai adversarului capete în gură, ci că există situaţii de încordare maximă, în care te implici atât de mult încât aproape că uiţi de reguli şi instinctul îţi face figura. Aşa a păţit Ortiz, care pur şi simplu a intuit posibilitatea loviturii şi a aplicat-o scurt, înainte să apuce regulamentul să-i fâlfâie prin minte. Arbitrul a văzut, l-a sancţionat pe Ortiz iar el, dându-şi seama că a greşit, s-a dus la american, l-a îmbrăţişat, l-a pupat pe ureche, doar că nu i-a căzut şi în genunchi.
Apoi meciul s-a reluat şi a avut loc o faza incredibilă. Ortiz s-a dus către Mayweather, cei doi şi-au atins mănuşile, dar mexicanul, cu conştiinţa încă mustrându-l, a dat să-şi îmbrăţişeze din nou adversarul, cerându-i să-l ierte pentru lovitura nepermisă. Numai că malacul negru a făcut altceva: i-a cărăbănit lui Ortiz două baroase la căpăţână care l-au întins la podea şi au pus capăt meciului prin KO.
După aia toată lumea s-a înghesuit să comenteze, cei mai mulţi găsind prilejul să repete că în box nu trebuie să laşi niciodată garda jos. Doar un tip pe la vreo 70-80 de ani, al cărui nume îmi scapă şi despre care se spunea că e una dintre legendele comentatorilor de box, i-a zis lui Mayweather că nu a fost fair-play, că nu ştie box şi încă vreo două chestii asemănătoare. La care malacul s-a enervat cumplit şi i-a zis moşului că dacă ar fi avut 50 de ani i-ar fi spart faţa etc.
Dacă e vreo morală aici, în afară de aia cu lăsatul gărzii, e că în box (şi, probabil, în destule alte sporturi, și. la urma urmei, în viață), trebuie să fii o fiară, că nu trebuie să-ţi pese de nimic decât de atingerea scopului, prin orice mijloace. Nu de alta, dar dacă tu ai conştiinţă, eşti fair-play, ai bun simț şi îţi pasă de cum te percepe lumea, poţi da oricând peste un antropoid ca Mayweather, care să te pună la pământ rapid, pentru că el nu dă doi bani pe toate scrupulele tale. Nu ştiu dacă Ortiz va juca şi el murdar de aici înainte, după lecţia pe care a primit-o, dar sunt convins că nu va mai lăsa niciodată garda jos. Uite-aşa devine sportul tot mai mizerabil.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!