sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Muntele. Ultima parte.


Epopeea munţilor şi-a primit consacrarea. O dată cu cucerirea Everestului, muntele cel mai înalt din lume, a dispărut un mit. De acum înainte, omul este stăpînul universului marilor înălţimi.
MAURICE HERZOG

Alpinismul nu este o loterie. Nu toţi alpiniştii termină la fel, căzînd mai devreme ori mai tîrziu în prăpăstii. Noi credem în tehnică şi pregătire. Noi nu sîntem prizonierii muntelui, ci cuceritorii lui.
EVGHENI ABALAKOV

Omul, în loc să înfrunte pe alţii în dorinţa deşartă de a-şi domina semenii şi, fără doar şi poate, de a-şi trîmbiţa gloria, luptă împotriva forţelor naturii şi a propriei sale slăbiciuni. Cu rare excepţii, alpinistul nu aspiră la glorie şi nu are nici spectatori care să-l încurajeze.
LIONEL TERRAY

Cîmpia înseamnă pacea, muntele lupta.
L. LAUNAY

Sînt neîmblînziţi şi răzvrătitori, aceşti munţi uriaşi, eroi ai libertăţii nebiruite, care refuză a fi subjugaţi altora, decît soarelui, mîndri prinţi ai Alpilor, conştienţi de nobila lor obîrşie.
AXEL MUNTHE

Orice munte este o cetate, mai mult sau mai puţin apărată. Unele nu s-au putut lua, altele, înainte de a se preda, s-au împotrivit unui lung şir de asalturi. Dar totdeauna trebuie să lupţi cu piedici nenumărate şi tocmai acestea constituie una din bucuriile ascensiunii munţilor.
EUGENE RAMBERT

Voinţa este unul din cele mai preţioase daruri ale muntelui. El ne obişnuieşte să luptăm împotriva greutăţilor materiale ale vieţii şi ne învaţă că numai efortul, singur, dă sens existenţei noastre.
ANDRE THEURIET

Nimeni nu va putea uita vreodată lupta aspră şi îndrăzneaţă care se dă şi cu puterile trupului, dar şi cu forţele sufletului pe verticala pereţilor, deasupra abisului ameţitor, în fisuri suspendate sau albastre, în trecerea acrobatică şi spectaculoasă a surplombelor şi traseelor.
ALEXANDRU BALACI

Muntele inspiră simţiri grandioase. Cînd vezi văile şi cîmpiile întinzîndu-se la picioarele tale, drumurile, şerpuind ori în linie dreaptă, satele presărate de-a lungul lor, ai sentimentul unei ţări. Descălecătorii au venit de la munte.
GEORGE CĂLINESCU

Povestirile ascensioniştilor sînt o înaltă şcoală a curajului, a camaraderiei, a eroismului, a caracterului, a spiritului de prevedere şi de jertfă.
DUMITRU ALMAŞ

Pentru noi, cei care avem pasiunea alpinismului, e lucru cunoscut ce superioritate dă forţei gîndirea şi perseverenţa. Noi ştim că fiecare înălţime cucerită, fiecare pas înainte nu pot fi realizate decît cu preţul unor eforturi îndelungi şi tenace, pe care dorinţa singură nu le-ar putea niciodată înfăptui.
EDUARD WHYMPER

Cînd voi muri, ultimele mele gînduri vor fi pentru Alpi şi voi mulţumi cerului nu atît pentru că i-a creat, cît pentru că i-am cunoscut.
THEODORE CAMUS

La fel ca văzduhul şi oceanele, muntele îşi cheamă prietenii. Fiecare îşi împlineşte chemarea curajos. Unii cad, pentru ca cei mai mulţi să înveţe, să se bucure de viaţă şi să privească încrezători înainte.
ION COMAN

Aş vrea să mor şi să înfloresc în smirdarii munţilor. Aş vrea să mor şi să fiu rouă pe flori; aş vrea să mor şi să mă prefac în duh al izvoarelor.
DUMITRU ALMAŞ


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!