duminică, 25 decembrie 2011

Faceti-va bine (3)


ALBĂSTRELELE
Denumirea știinţifică: Centaurea cyanus.
Denumiri  populare:  măturică,  vineţea,  floarea paiului,  floarea  grâului,  tătăișă, vânătă, iarba frigurilor.
Prezentare. Albăstrelele sunt plante erbacee din familia compozitelor, înalte de până la un metru – înălţimea lor fiind, în mod obișnuit, de 50 – 60 cm. La maturitate, tulpina  albăstrelelor  este  păioasă,  lemnificată, păroasă, ramificată. În vârful tulpinii se dezvoltă capitule cu flori în nuanţe de albastru-violet, purpurii, roze și chiar albe – mai exact spus niște măciulii care sunt asemenea unei explozii de petale, ce se pot închide seara și deschide dimineaţa. Albăstrelele smălţuiesc fâneţele, lanurile de grâu și secară, taluzurile drumurilor.
Preferă locurile uscate și însorite, chiar și atunci când condiţiile de viaţă sunt dificile. Înfloresc din iunie și până în septembrie. În mod obișnuit, de  la  albăstrele  se  recoltează  inflorescenţa  (sau  chiar  numai  petalele),  dar  poate  fi utilizată și planta întreagă.
Substanţe active importante: centaurina, pelargonină, cianină, tanin.
Întrebuinţări. Albăstrelele se folosesc, în principal, în tratamente privind iritaţiile oculare, adică în conjunctivite, în inflamaţii ale pleoapelor. Preparatele din albăstrele se  folosesc  și  ca  diuretic.  Acţionează,  cu  bune  rezultate,  și  împotriva  diareii,  a reumatismului,  a  afecţiunilor  renale  sau  ale  vezicii  urinare.  O  aplicaţie  cu  albăstrele poate readuce și pofta de mâncare.
Potrivit specialiștilor, produsul terapeutic pe bază de albăstrele acţionează pe trei direcţii: calmant, diuretic, astringent. Celelalte efecte în plan terapeutic se obţin, sau se potenţează, în combinaţie cu alte plante medicinale.
În mod obișnuit, albăstrelele sunt utilizate în tratamentele legate de inflamaţiile ochilor.
P4 Aloe


2 comentarii:

După mine!