marți, 27 decembrie 2011

Faceti-va bine (6)

Amăreala
Denumirea știinţifică: Polygala amara; Polygala vulgaris.
Denumire populară: șopârliţă.
Prezentare. Amăreala este o erbacee de mici dimensiuni – maximum 20 cm – cu flori ce pot fi albe, violete, albastre, cel mai adesea albastre. Modesta plantă cunoscută sub numele  de  amăreală  aparţine  de  familia  poligalaceelor. Rizomul este scurt, iar partea  aeriană  a  acestei  plante  se  prezintă  sub formă  de  tufă.  Înflorește  la  sfârșitul primăverii și aproape toată vara. Amăreala crește prin fâneţe, pe marginea drumurilor, pe terenuri înţelenite. Fructul este o capsulă.

În cazul amărelii, valoare medicinală are toată planta, gustul ei fiind, după cum îi  spune  și  numele,  puternic amar. Uneori se folosesc doar florile, probabil datorită concentraţiei mai mari de substanţe active. În  practica  medicinală  se  utilizează,  de obicei, sub formă de decoct, mai nou și sub formă de extract.
Substanţe active importante: poligalina – aceasta fiind substanţa care dă gustul amar apoi saponine, glicozide, alcoolul specific numit poligalită.
Întrebuinţări.  Preparatele  de  amăreală  au o puternică acţiune tonifiantă, determinând o mai bună funcţionare a aparatului respirator, a stomacului, a sistemului nervos.  Amăreala  este  recunoscută  ca  un  agent  activ  în  afecţiunile  pulmonare, provocând  o  secreţie  bronșică  masivă  care  e,  totodată, fluidifiantă și expectorantă. În cantităţi mari, preparatele  de  amăreală  provoacă  purgaţie  și  contribuie  la  buna desfășurare a menstruaţiei.
Principalul  domeniu  de  aplicaţie  rămâne,  însă,  sistemul  respirator,  amăreala făcând parte din terapiile privind pneumonia, tuberculoza pulmonară, tusea convulsivă, bronșita.  În  tratamentele  cu  amăreală  se  recomandă  a  se  folosi,  întotdeauna,  și  un bandaj gastric, deoarece poate irita tractul digestiv.
P7 Ananasul



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!