joi, 5 ianuarie 2012

Faceti-va bine (16)

Asmăţuiul
Denumire știinţifică: Anthriscus cerefolium.
Denumiri populare: hasmaţuchi, asmaţuchi, hașmaciucă.
Prezentare. Asmăţuiul este o erbacee din familia umbeliferelor. În varianta din flora spontană  (Anthriscus silvestris) are  o înălţime cuprinsă  între 30 și  210 cm. Tulpina este ramificată, iar frunzele au formă triunghiulară și sunt de mari dimensiuni. Înflorește în partea a doua a verii. Florile sunt albe, uneori gălbui. 

În flora spontană, asmăţuiul crește în pădurile umbroase și umede, pe marginea râurilor sau în pajiștile cu  umezeală.  Este  cultivat  pentru  mirosul  său,  fiind  folosit în bucătărie. De altfel, asmăţuiul este considerat o „verdeaţă” condimentată. Pentru uz  medicinal  se  recoltează,  de  obicei,  frunzele  și  lăstarii,  dar  este  utilă chiar și planta în întregul ei. Din asmăţui se prepară diferite ceaiuri.
Substanţe  active  importante:  vitaminele  C,  B1,  B2,  PP,  ulei  eteric,  săruri
minerale, substanţe azotoase.
Întrebuinţări. Datorită calităţilor sale medicinale, asmăţuiul produce relaxarea generală a organismului, contribuind la detoxifierea acestuia. Acţionează și ca un bun antiseptic respirator. Cercetări recente indică faptul că asmăţuiul are și calităţi ce-l fac util în prevenirea cancerului. În mod frecvent, asmăţuiul este folosit pentru stimularea digestiei.  Cu  extracte  de  asmăţui  se  tratează  și  unele  afecţiuni  ale  pielii,  cum  ar  fi dermatozele, fiind utilizat și în proceduri cosmetice, mai ales în cele privind îngrijirea feţii.
Asmăţuiul  are  efecte  pozitive  și  în  gută,  reumatism,  scorbut,  laringită,  litiază renală (pietre la rinichi), hidropizie.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!