vineri, 6 ianuarie 2012

Faceti-va bine (19)


Bănuţii
Denumire știinţifică: Bellis perennis.
Denumiri populare: bănuţei, părăluţe.
Prezentare.  Această  plantă  erbacee,  cunoscută  sub  numele  de  bănuţi  sau părăluţe, ajunge până  la maximum 15  cm  în  perioada  de  maturitate,  fiind prezentă, laolaltă cu alte ierburi și buruieni, mai ales pe fâneţe – de la câmpie și până la munte. Face  parte  din  familia  compozitelor.  Frunzele  sunt  dispuse într-o frumoasă rozetă. Florile, adunate în capitule, sunt mici și rotunde, remarcându-se prin colorit, fiind albe sau roșiatice. Datorită florilor sale, această plantă este cultivată și pentru decor. În scopuri medicinale se folosesc florile și frunzele. Se prepară infuzie, tincturi, se extrage un ulei. În practica medicinală se fac și comprese cu tinctură sau cu decoct de frunze și flori.

Substanţe active  importante – compușii  acestei  plante  sunt  puţin  cercetaţi. Se știe doar că are în compoziţia sa o esenţă, care, se pare, este agentul medicinal principal.
Întrebuinţări. Preparatele de bănuţi sunt un tonic pentru întregul organism, un revitalizant  important.  Au,  de  asemenea,  proprietăţi  expectorante  și  febrifuge  (reduc frisoanele, febra), fiind și un diuretic rapid.
Utilizare – atât extern, cât și intern. Pentru uz intern preparatele din bănuţi se folosesc în cazul migrenelor, iar pentru uz extern în cicatrizarea rănilor. Totuși, lista afecţiunilor în care această plantă are efecte benefice este mult mai lungă: dermatoze, furunculoze, traumatisme, reumatism, gută, insuficienţă hepatică și renală, astm, laringită. Potrivit marelui specialist Jean Valnet, ceaiul preparat din „bănuţi este recomandat copiilor slabi sau care nu se dezvoltă”.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!