marți, 10 ianuarie 2012

Faceti-va bine (24)

Brădișorul
Denumire știinţifică: Licopodium clavatum.
Denumire populară: pedicuţa, barba ursului, pălămidă.
Prezentare. Brădișorul sau pedicuţa este o ferigă, cu o tulpină lungă de până la un metru, culcată pe pământ, din care se ridică frunzele. Activitatea de producere a sporilor începe în iulie și se termină în septembrie. Sporii au culoarea galben-deschis. Plantă perenă, această ferigă face parte din familia licopodinaceelor. Crește în pădurile din regiunile montane și submontane. Pentru terapii medicinale se culeg sporii, din care se prepară o pulbere, cunoscută și sub numele de sulf vegetal. Unii  specialiști  în  medicină  naturistă  opinează  că  se poate folosi chiar și planta în întregime.
Substanţe active importante: substanţe specifice (clavatină, anotină), flavone, săruri minerale.
Întrebuinţări. Din sporii de brădișor se face un preparat necesar, în primul rând, în tratarea unor afecţiuni dermatologice. Pulberea astfel obţinută se folosește în tratarea eritemului sugarilor, în  intertrigo,  precum și în arsuri,  dermatite,  răni  deschise  – mai
ales la copii. În uz intern, pentru afecţiuni cum ar fi litiazele, hepatitele, se utilizează un preparat obţinut din întreaga plantă. Unii specialiști în medicină naturistă sunt de părere că preparatele de brădișor (pedicuţă) sunt benefice și în tratamente împotriva tabagismului și alcoolismului.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!