sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Faceti-va bine (29)

Broccoli
Denumire știinţifică: Brassica oleracea
Denumire populară: conopida broccoli.
Prezentare.  Broccoli  se  deosebește  de  conopidă  prin  partea  comestibilă  care nu este atât de aglomerată, ci mai rară, precum un chiorchine. Prin urmare, am putea spune  că  broccoli este o conopidă cu inflorescenţa mai  rară.  Această  inflorescenţă poate fi verde, galbenă sau violetă, neexistând deosebiri în ceea ce privește conţinutul și  consistenţa.  Broccoli este o legumă foarte fragedă și hrănitoare. Are calităţi medicinale  recunoscute  din ce în  ce  mai mult. Se  consumă  în  salate  (există  foarte multe reţete, bine puse la punct), dar și gătită cu carne, cu paste, cu ouă, cu brânză, cu orez.
Substanţe active importante: conţinut mare  de vitamina  C, vitamina K,  beta- caroten,  săruri  minerale, celuloză,  glucide. Recent s-au descoperit doi  compuși –  sulforafan  și  indol-carbinol  –  care  atestă  broccoli  ca  o  legumă  utilă  în  profilaxia cancerului de stomac și de sân.
Întrebuinţări. Preparatele din broccoli sunt recomandate în avitaminoze, anemii, deranjamente digestive, osteoporoză, în prevenirea cancerului de tract gastro-intestinal,  în combaterea hemoragiilor. Broccoli este cunoscută și ca un ușor, plăcut și eficient depurativ gastro-intestinal.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!