sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Faceti-va bine (45)

Cătina albă
Denumirea știinţifică: Hippophae rhamnoides.
Denumiri populare: cătină, cătină cenușie, cătină de râu, tufișul de nisip.
Prezentare. Cătina este un arbust spinos, aparţinător familiei eleagnaceelor. Se cunosc două varietăţi – cătina albă și cătina roșie. Important pentru farmacia  naturistă este fructul cătinei  albe. Arbustul de cătină albă are frunze  alungite,  cenușii-argintii  –  strălucitoare pe faţă, mate pe spate. Înflorește în martie-aprilie. Florile sunt mici și galbene, iar fructul are o pronunţată tentă de portocaliu. Cătina albă crește în flora spontană, în zone mai pietroase și apropiate de ape, aria de răspândire fiind întreaga suprafaţă a ţării.

Substanţe active importante. Fructul de cătină este socotit o polivitamină naturală, deoarece conţine  vitaminele  B1,  B2,  C,  PP.  Alte  substanţe:  acid  folic,  acid nicotinic, inozitol, uleiuri.
Întrebuinţări. Fructul de cătină este considerat un adevărat flacon cu vitamine. Devine și mai puternic vitaminizant atunci când se combină cu măceșele și se face un ceai care se poate bea zilnic. Acest ceai poate fi considerat aliment. Fructul de cătină albă este folosit pentru tratament în avitaminoză, reumatism, urticarie și deranjamente intestinale. Naturiștii îl consideră un tonifiant general. Potrivit acestora, preparatele din cătină sunt mai excitante decât cafeaua naturală și de aceea cătina albă poate fi folosită în locul cafelei. De altfel, cătina albă se folosește, mai nou, în bucătărie, din ea putându-se prepara o dulceaţă foarte fină. Fructele fermentate pot fi și distilate, obţinându-se o băutură ale cărei efecte sunt încă puţin studiate. De asemenea, se poate prepara un vin de cătină, precum și lichior.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!