marți, 3 ianuarie 2012

Granite artificiale

Au dat astia o lege de te doare mintea. Anume, daca te sui la volan baut si ai o concentratie de alcool de minim 0,3 la mie in aerul expirat, inseamna ca esti infractor si te alegi cu dosar penal. Pana acum, erai doar contravenient si plateai o amenda. Pentru mine, asta e o mare tampenie. Cum naiba au stat aia si s-au gandit, pe ce baze or fi stabilil nivelul asta de alcoolemie care te trece granita dintre contraventie si infractiune, este un mister total. Diferentele astea sunt intotdeauna aiuristice si nu se bazeaza pe ceva absolut cert. Unu' care a baut de 0,3 la mie poate fi de n ori mai lucid si mai sigur pe el decat altu' care a baut de 0,1 la mie. Cu toate astea, primul merge la puscarie, al doilea plateste amenda. 

Tot asa, daca mai o ora pana sa implinesti 18 ani, esti considerat minor si nu raspunzi pentru faptele tale la fel ca unul care are 18 ani si 10 minute si care, conform legii, este major. Legile care stabilesc astfel de granite artificiale sunt strambe din capul locului. Cred ca ar trebui regandite. Pana la urma, au fost intoarse cu fundu-n sus o gramade de legi. Omenirea progreseaza, ceea ce ieri era incalcare de lege, azi e virtute. Cine-si poate inchipui ca legile de azi vor fi aceleasi si peste 50 de ani? Sa ne gandim numai la faptul ca in America majoratul e la 21 de ani (a fost si la noi, daca nu ma insel) si americanii isi pot lua permis de conducere de la 16 ani. Si atunci? Daca o lege ar fi buna buna de tot (ca sa nu zic perfecta), ar adopta-o toata lumea. 
Revenind la treaba cu alcoolemia - nu ca as dori eu sa umblu cu vin in sange pe sosele - de ce nu ar fi mai buna o lege care sa spuna asa: "cine este prins cu alcool in aerul expirat, plateste amenda intre X si Y lei, in functie de nivelul alcoolemiei"? De ce unii trebuie sa intre si la puscarie, chiar daca nu au facut niciun fel de accident? 


3 comentarii:

  1. Am avut aceeași reacție la auzul veștii de mai sus și nu pentru că m-aș urca eu vreodată la volan după ce mi-am muiat buzele în vreun pahar cu lichid bahic.
    M-am liniștit repede cînd mi-am amintit numele țării în care viețuiesc și-am fost gata să pariez că legea de mai sus va avea picioare scurte, adică va ajunge, strîmbă cum e, pînă la primul sus-pus care va fi prins cu o bere-n vene. Ce ziceți, am I right or am I right? :)

    RăspundețiȘtergere

După mine!