vineri, 13 ianuarie 2012

Manipulare

A fost o vreme in care suprema dovada ca un lucru s-a petrecut cu adevarat era o fotografie. Fotografiile nu mint niciodata, se spunea. A obtine o imagine era insa, pe atunci, lucru dificil. Personajele vietii reale nu asteptau sa instalezi tu trepiedul, sa potrivesti distantele si luminozitatea. Asa incat o crima, spre exemplu, nu putea fi surprinsa decat din intamplare. Intamplare care se si petrece, de altfel, intr-un celebru film al lui Antonioni - ma refer la Blow-Up.
Imagine din Blow-Up

Astazi, totul s-a rasturnat fundamental. Impresia generala este ca pozele mint intotdeauna. Acum ai la indemana camere digitale care prind orice secunda doresti. Ai softuri care modifica orice imagine, scotand sau introducand in ea personaje. Umbre, profiluri, culori si forme sunt transformate in asa fel incat nu mai poti fi sigur de nimic. 
Oare nu e aici inca unul dintre pasii care se fac in directia scoaterii lumii de sub tutela lui Dumnezeu? Ce mai e asa cum a fost odata? Ce a ramas nemanipulat de mainile omului? Sufletul? Ei spun ca nu exista. Mintea? Incearca s-o imite - computerele pot deja face lucruri de care mintea nu e in stare. Viata in sine? O vor crea, deja au insufletit celule prin laboratoare. Si cand toate, absolut toate, vor putea fi manuite de fiecare dupa bunul lui plac, la ce va mai folosi ideea de Dumnezeu? Asta pare a fi marea provocare. Sa vedem daca Dumnezeu va reactiona.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!