sâmbătă, 14 ianuarie 2012

O dezamăgire

Din ce în ce mai dezamăgit sunt de profesorul Marga. L-am cunoscut personal, pe vremea când era ministrul ţărănist al învăţământului. Un om rafinat, cultivat, cu o expresie de intelectual de rasă, pur-sânge. Am discutat cu el, mai degrabă aş zice că l-am ascultat. Impresia pe care mi-a făcut-o a fost foarte puternică.

Se spunea despre ministrul Marga că a făcut o reforma serioasă, profundă, a învăţământului. Nu ştiu dacă e aşa, dar sunt convins că a luat lucrurile în serios şi, cel puţin, a început o reformă. Apoi a dispărut, odată cu prăbuşirea catastrofală a ţărăniştilor, cărora le-a fost, pentru foarte scurt timp, în anul 2000, preşedinte.
Apoi, însă, Andrei Marga a revenit în politică. Sincer să fiu, mă aşteptasem să nu facă pasul asta. Îl crezusem un om cu principii ferme, nu un traseist. Însă a intrat în PNL şi pentru întâia dată mi-am pus, în legătură cu domnia-sa, întrebarea dacă nu cumva l-am apreciat greşit. Dar apoi mi-am spus cam aşa: „Stai puţin, omul vine dintr-un partid istoric, care s-a surpat; de ce nu ar continua să activeze politic, tot într-un partid istoric? Doar nu s-a dus la PDSR sau la PRM. El nu are nicio vină că PNŢCD s-a dezintegrat, de ce ar fi imoral să meargă la PNL?” Şi până la urmă, am acceptat ideea: domnul profesor vrea să facă politică, e un om de calitate, partidul lui practic nu mai există, a ales un partid liberal - succes domnule Marga!
Iată însă că în ultima vreme, domnul Marga iese în faţa naţiunii şi se comportă ca un al doilea Vadim Tudor. I se pune o întrebare şi, înainte de a răspunde, se apucă să rostească textele pre-stabilite de partidul lui - cele cu casa din Mihăileanu şi cu flota. Participă la mese rotunde, unde se bălăcăreşte cu ceilalţi politicieni, ca şi cum ar fi unul de-al lor, cu studii la Ştefan Gheorghiu. Intră în polemici inutile, îşi întrerupe interlocutorii, ridică glasul, ripostează agresiv. Şi atunci îmi pun întrebarea legitimă: ce a mai rămas din distincţia domnului profesor Marga, cel pe care l-am cunoscut eu pe când era ministrul învăţământului? Care este omul Marga cel adevărat - cel de atunci, pe care l-am admirat ca pe puţini alţii, sau cel de-acum, care ni se arată ca un fel de Becali universitar?


3 comentarii:

  1. E posibil ca Marga sa se fi schimbat. Dar e posibil sa fi fost tot timpul si intr-un fel, si in celalalt, si sa nu fi observat noi, pe vremuri, latura lui agresiva, din diverse motive:
    - in perioada cand era ministru, avea mai putin timp sa apara pe la televizor;
    - cand esti la putere, nivelul de frustrare e mai mic si tendinta de a fi agresiv se diminueaza;
    - o eventuala agresivitate la adresa PSD sau PRM ar fi trecut neobservata pentru noi, care o consideram fireasca pe vremea aceea; si acum, sa stii, multi oameni considera perfect normale reprosurile adresate lui Basescu (flota, str. Mihaileanu), asa cum tu consideri firesti acuzatiile de coruptie la adresa lui Nastase.

    Ca sotie de deputat PNL, vreau sa mai fac o precizare: nu exista niciun soi de texte prestabilite de partidul domnului Marga pe care acesta (sau alti politicieni liberali) sa fie obligati sa le rosteasca la televizor. Nu exista nici macar recomandari in acest sens. Chiar daca, prin absurd, ar exista, putini liberali marcanti le-ar lua in serios.

    Imi displace si mie comportamentul lui Marga, dar nu vad in asta o tragedie, asa cum nu vad o tragedie nici in faptul ca tu lansezi acuzatii si insinuari la tot pasul (deloc originale, de multe ori false sau nedovedite) la adresa persoanelor publice sau partidelor pe care nu le suporti.

    Amandoi sunteti niste oameni inteligenti, dar patimasi si lipsiti de orice dorinta de a acorda adversarului, macar la modul declarativ, prezumtia de nevinovatie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt absolut convins ca nu exista nicio legatura intre faptul ca esti sotie de deputat PNL si faptul ca scrii aceste lucruri.

    Textele prestabilite sunt arme de campanie pe care le folosesc toate partidele, pana la unul. Daca un partid lupta impotriva lui Becali, de exemplu, va prestabili niste texte de genul: "cioban, analfabet etc" si toti cei care vor iesi public din partea acelui partid le vor folosi. Nu uita ca si eu am fost membru de partid si am urcat pana la nivele care mi-au permis sa aflu chiar de la sursa aceste adevaruri elementare.

    Eu lansez acuzatii si insinuari in umila mea calitate de blogger, pe care sunt putine sanse sa-l citeasca mai mult decat un anume grup restrans de oameni, pe cand Marga lanseaza acuzatii si insinuari la televizor, la ore de maxima audienta, ceea ce cred ca este cu totul altceva. Daca as fi in pozitia lui Marga, imi place sa cred ca nu as proceda asa.

    Cat despre originalitate, chiar nu am aceasta pretentie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bun, sunt de acord cu tine ca raspunderea lui Marga este alta decat a ta. Am avut, insa, impresia ca ti-l inchipuiai pe Marga altfel chiar si in intimitate, in forul lui interior, nu doar la televizor: un om distins, intelept, obiectiv, incapabil sa se ambaleze asa, aiurea, impotriva unui adversar politic.

    In privinta textelor prestabilite (sper ca nu te referi la sloganurile de campanie): bineinteles ca partidul isi informeaza membrii cu privire la pozitia sa oficiala in diverse probleme, insa nu impune reluarea obsesiva, la fiecare interventie televizata, a anumitor idei. Eu, cel putin, n-am auzit de asa ceva! Poate ar trebui s-o faca, dar n-o face! Si nu e Marga in niciun caz omul pe care sa-l poata cineva invata ce sa spuna.

    Zici ca asa se proceda in PNTCD, cu texte prestabilite. Poti sa-mi dai vreun exemplu de text prestabilit pe care Marga l-a debitat pe vremea cand taranistii erau la putere? Sau Ciumara, Diaconescu, Ciorbea? Oamenii astia spuneau, adesea, lucruri asemanatoare (vezi declaratiile anticomuniste, atacurile la adresa lui Iliescu etc), dar asta pentru ca aveau convingeri, simpatii si antipatii aproape identice, nu pentru ca le impunea cineva anumite texte! Tu, acum, cand ataci PSD-ul, vorbesti uneori ca liderii taranisti de odinioara (de asta ziceam ca nu esti original). Asta inseamna ca repeti textele lor prestabilite? Nu! Inseamna ca asta crezi tu, cu toata puterea.

    Si lucrul asta e valabil, cred, si pentru o parte din antenisti. Pe mine ma plictisesc de moarte cu emisiunile lor momomaniace, insa ma indoiesc ca le fac asa fiindca ii obliga patronul. Astea-s convingerile lor sincere. Seara se culca linistiti, convinsi ca au mai deschis un pic ochii poporului.

    Am vazut atat de des oameni bine intentionati orbiti de ura! Eu insami am urat comunistii, securistii, informatorii, PSD-istii, PRM-istii. Pe Nastase l-as fi omorat cu mana mea in 2004! Discutam undeva pe net, in 2005, cu un biet simpatizant PSD, care incerca sa ne explice, noua, dreptacilor majoritari pe acel forum, ca despre Nastase se spun si se scriu multe minciuni (calomnii), ca omul a facut multe lucruri bune, ca a promovat competenta (lucru perfect adevarat, comparativ cu ce a urmat) si altele asemenea. Eram cu totii convinsi ca este cel putin securist si ca e platit sa scrie acolo. La un moment dat, i-am luat apararea, fiindca mi-era pur si simplu mila de el - prea il batjocoreau toti. Am fost si eu imediat acuzata ca-s mana-n mana cu PSD-ul si ca iau bani grei de la ei!

    Atunci, cred, in ianuarie 2005, cu ai nostri la putere, am incetat sa-i urasc pe ceilalti. M-a ajutat, probabil, faptul ca am fost confundata cu unul dintre ei.

    Marga e plin de ura - asta ma intristeaza si la el, si la Crin, si la cei care se lupta in continuare cu Iliescu. Cand vezi in celalalt Satana, exista si-n tine un pui de drac.

    RăspundețiȘtergere

După mine!