duminică, 15 ianuarie 2012

Un comentariu de tot rasul

Unul dintre cele mai aberante articole din cate mi-a fost dat sa intalnesc de cand citesc ziare, fie ele de hartie sau de pixeli, a aparut acum, pe un site intitulat www.dcnews.ro. Nu stiu ce e cu site-ul asta si mi se rupe de el si de toate site-urile care comenteaza politica. Dar ceea ce am citit acolo intrece absolut orice inchipuire. Imi permit sa reproduc in integralitatea lui articolul respectiv, dupa care o sa va spun la ce ma duce el cu gandul. Iata-l:

După ce a aruncat țara în haos, Băsescu este preocupat de Eminescu
Președintele Traian Băsescu demonstrează încă o dată că nu are o minimă decență. După ce a aruncat țara în haos, acesta vine, duminică, cu un mesaj prilejuit de  Ziua Culturii Naţionale şi împlinirii a 162 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, în care a evidenţiat faptul că România este o ţară care a dat şi continuă să dea lumii elite în toate domeniile, fapt pentru care este necesară investiţia în educaţie.
"Cultura unui popor reprezintă emblema identităţii sale profunde. Pentru poporul român, cultura a însemnat continuitatea unui patrimoniu de tradiţii şi spiritualitate şi, în acelaşi timp, premiza fundamentală a evoluţiei sale în modernitate. Această zi dedicată Culturii Naţionale omagiază personalitatea remarcabilă a poetului Mihai Eminescu, prin a cărui întreagă creaţie limba şi cultura română au dobândit un loc de cinste în Europa şi în lume. Mai mult decât atât, Mihai Eminescu a fost, prin clarviziunea şi patriotismul său vibrant, un spectator angajat al epocii sale şi prin aceasta el reprezintă un model pentru generaţia de astăzi, pentru tinerii în care a crezut şi cărora le-a insuflat idealurile înalte ale creaţiei sale: erudiţia, autenticitatea, dorinţa de a dezvolta cultura naţională printr-un dialog fecund cu marile culturi europene", se arată în mesajulpreședinției.
"România are un potenţial cultural extraordinar; este o ţară care a dat şi continuă să dea lumii elite în toate domeniile, fapt pentru care trebuie să investim în educaţie, pentru o cultură de performanţă. Cu toate că traversăm o perioadă dificilă economic, cultura trebuie să rămână o cale privilegiată de comunicare, o punte între cei care împărtăşesc dialogul, care respectă pluralismul, diversitatea tradiţiilor şi mai ales, care încurajează fidelitatea cetăţenilor faţă de naţiunea lor, pentru binele comun. Mihai Eminescu a crezut în capacitatea românilor de a fi solidari cu ţara lor. Ne despart câteva zile de momentul aniversar al Unirii Principatelor şi consider că evocarea patriotismului care animă personalitatea şi opera lui Mihai Eminescu este cu atât mai firească, cu cât aceasta vine să întregească portretul european al identităţii noastre".
Preşedintele a subliniat faptul că deşi fiecare generaţie îşi găseşte propriile modele, va exista întotdeauna o matrice a valorilor clasice care conferă perenitate identităţii unui popor.
"Suntem datori să ne întrebăm împreună: ce semnificaţie păstrează, pentru contemporani, opera lui Mihai Eminescu? Este adevărat că fiecare generaţie îşi găseşte propriile modele, dar va exista întotdeauna o matrice a valorilor clasice care conferă perenitate identităţii unui popor. Cu siguranţă, creaţia eminesciană este o moştenire vie, expresie a străduinţei sale de a da românilor o limbă şi o cultură universală prin care să devină cu adevărat cetăţeni ai Europei spiritului. Fie ca acest moment de bilanţ, desfăşurat sub auspiciile celui care a fost numit “omul deplin al culturii române”, să stimuleze o reflecţie rodnică pentru viitorul culturii naţionale", conchide mesajul semnat de Traian Băsescu.
Cine citeste titlul acestui articol si prima lui fraza, isi inchipuie ca urmeaza o argumentatie solida cu privire la lipsa decentei lui Basescu. Cand colo, tot ce se poate citi este o insiruire de fragmente din mesajul prezidential. Ori e vorba de o gluma, ori de un autor care nu e in toate mintile, ori de o facatura ordinara. Imi este lene si sila sa caut cine e in spatele acestui site. Poate sa fie oricine, din orice parte a spectrului politic, acest articol depaseste in tembelism cam tot ce am citit eu in ultima vreme. 
Imi aduc aminte, cu acest prilej, de felul in care eram eu indemnat, prin clasa a opta, sa scriu poezie ca sa pot si publica. Chiar nu mai stiu despre cine e vorba, insa un tip care stia cum se pun problemele, mi-a zis: "scrie ba si tu o poezie doua cu Ceausescu sau macar cu PCR-ul si pe langa ele intra si celelalte". M-am chinuit eu, ce-i drept, sa scot niste strofe patriotice, dar n-am izbutit, asa ca am ramas nepublicat. Iata ca acum am ocazia sa imi amintesc acele vremuri, datorita idiotului articol de pe dcnews. Frate, daca vrei sa iti apara comentariul, baga ceva contra Basescu si gata, nu conteaza ce scrii in rest, important e sa fie anti.
Dar nu e exclus ca toata treaba sa fie pusa la cale chiar de un basist istet. Poate ca domnul Crişan Andreescu, autorul comentariului, este un basist istet. A dat omul un titlu anti, cum se cere, a bagat si o fraza de inceput in acelasi ton, apoi a facut copy-paste cu mesajul prezidential. Daca e asa, atunci felicitari acestui domn!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!