joi, 5 ianuarie 2012

Vin

Am dat peste un text de care-mi aduceam aminte din vremea in care aparuse in Romania cartea Mariei Treben despre plantele de leac. Se chema "Sanatate din farmacia Domnului" si o citisem pe nerasuflate, desi nu aveam nicio problema de sanatate. Ma atrageau povestioarele alea cu tipi irecuperabili pe care doctorii ii trimiteau acasa ca sa moara in patul lor, dar ei se duceau la Maria Treben care le dadea ceaiuri cu care se vindecau complet, lasandu-i pe doctori cu gurile cascate. 

Ei bine, am dat peste o reteta numita "Vinul pentru inima". Se fierbe patrunjel in vin se mai pune niste otet, apoi se adauga miere si se mai fierbe putin. Toate bune si frumoase. Numai ca dupa asta apare comentariul unui oarecare doctor Gottfried Hertzka. Iata cum suna:
”Este totuna ce vin iei, ca e rosu sau alb. Numai sa fie natural … Numai sa respecti ordinea: Mierea se adauga abia dupa primul fiert si trebuie sa fiarba si ea cu restul. Nu-ti fie teama de fierbere … Fierbe-ti linistit vinul tau de patrunjel - miere pentru inima !“
Nu ca as avea ceva cu doctorul asta, insa formularea textului este ceva care mi se pare a atinge cote foarte inalte ale absurdului. Ce e aia "nu-ti fie teama de fierbere"? Cat despre indemnul "Fierbe-ti linistit vinul tau de patrunjel - miere pentru inima !", aici chiar ca e prea de tot. Parca vad un neamtz din aia cu figura crunta (gen Fritzl - cel care si-a sechestrat fiica si i-a facut nu stiu cati copii), stand linistit langa un ceaun unde-si fierbe vinul LUI de patrunjel si miere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!