vineri, 17 februarie 2012

Faceti-va bine (62)

Coacăzul negru
Denumirea știinţifică: Ribes nigrum
Denumire populară: pomușor.
Prezentare. Dintre fructele de pădure, coacăzele negre sunt printre cele mai apreciate.
Arbustul de coacăz negru, aparţinând familiei saxifragaceelor, are o înălţime de până la doi metri. Tulpina este dreaptă și puternic ramificată. Inflorescenţa grupează între cinci și 10 flori verzi-gălbui la exterior și roșiatice în profunzime. Coacăzul negru înflorește în aprilie-mai, iar fructele – niște boabe negre cu puncte galbene – se culeg în a doua parte a verii. Acest arbust, nu prea pretenţios din punct de vedere al climei, solului și precipitaţiilor, crește atât la munte, cât și în zonele mai joase. Pentru alimentaţia curentă sau pentru bucătărie se recoltează fructele, care sunt dispuse în ciorchini. Pentru uz medicinal se culeg nu numai fructele, ci și frunzele, din care se prepară infuzie, dar și decoct, tinctură, extract fluid.
Substanţe active importante: vitamina C – în cantitate foarte mare, chiar și în frunze, apoi potasiu, magneziu, calciu, pectină, emulsină.
Întrebuinţări. Coacăzul negru este folosit în tratarea unor boli cronice, cum ar fi reumatismul, artrita, guta, afecţiunile ficatului, dar și în tratamente menite să revigoreze întregul organism în caz de oboseală mare, de epuizare nervoasă.
Coacăzul auriu
Fructele acestui arbust sunt gălbui și au, la rându-le, o mare valoare alimentară și terapeutică. Printre altele, sunt indicate în inflamaţii digestive și urinare, în constipaţie, în caz de lipsă de minerale sau lipsă de poftă de mâncare.
Coacăzul roșu
Fructul de coacăz roșu are aproape aceleași proprietăţi ca și coacăzele aurii sau negre, fiind mai apropiat ca valoare terapeutică de coacăzele aurii.
Negru

Rosu












Galben



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!