luni, 20 februarie 2012

Faceti-va bine (65)

Coada șoricelului
Denumire știinţifică: Achillea millefolium.
Denumiri populare: iarba oilor, brădăţel, sorocină.
Prezentare. Sub acest nume sunt cuprinse mai multe specii de erbacee perene medicinale. Făcând parte din familia compozitelor, speciile de coada șoricelului au frunze păroase, florile fiind dispuse într-o inflorescenţă micuţă. Coada șoricelului înflorește în lunile iunie-iulie, florile fiind, în mod obișnuit, de culoare albă. Uneori, florile de coada șoricelului pot fi colorate
și în gălbui, roz sau chiar roșiatic. Coada șoricelului este foarte frecventă în flora spontană din România, putând fi culeasă de pe fâneţe, de pe marginea drumurilor, pajiști, terenuri virane, la marginea pădurilor. Pentru aplicaţii medicinale pe bază de coada șoricelului  se  recoltează inflorescenţele, atunci când acestea sunt complet înflorite. Din coada șoricelului se prepară o întreagă gamă de produse medicinale: infuzie, tinctură, sirop, unguente, decoct, suc, supozitoare. De obicei, coada șoricelului se utilizează sub formă de infuzie, cu aplicaţii interne și externe.
Substanţe active importante. Coada șoricelului conţine mai multe uleiuri volatile, azulenă, achileină, acid formic, acid acetic, acid valerianic, alcool etilic, alcool metilic și chiar substanţe cu efect antibiotic.
Întrebuinţări. Chiar și o simplă citire a listei compușilor acestei plante ne dă o idee despre importanţa ei în terapii. Coada șoricelului este stomahică, antiseptică, hemostatică, antiinflamatoare, antispasmodică, bronhodilatatoare, cicatrizantă. Preparatele din coada șoricelului contribuie semnificativ la reactivarea funcţiei hepatice. Specialiștii recomandă tratamentul cu coada șoricelului îndeosebi în cazul gastritelor, enterocolitelor, al altor deranjamente stomacale și intestinale. Preparatele din coada șoricelului au efecte pozitive însemnate și în cazul în care se combină cu preparate din alte plante medicinale. În aplicaţii medicale externe, preparatele din coada șoricelului contribuie la tratarea abceselor dentare, a hemoroizilor, a plăgilor supurânde, a ulcerului varicos și a arsurilor. Cercetări mai noi arată că această plantă este utilă și în reglarea tensiunii arteriale, în calmarea cefaleelor, în echilibrarea stării generale, mai ales în plan nervos.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!