sâmbătă, 25 februarie 2012

Faceti-va bine (67)

Cocotierul
Denumire știinţifică: Cocos nucifera.
Prezentare. Cocotierul este un arbore a cărui înălţime poate ajunge până la 25 de metri. Ca semn distinctiv, are un smoc de frunze uriașe în vârf, de trei – cinci metri lungime fiecare. Cocotierul este, fără îndoială, un arbore simbol pentru zonele tropicale din Africa, Asia, America, Australia. Fructul său este nuca de cocos, care conţine laptele de cocos, un compus sub formă solidă în partea dinspre coajă și sub formă lichidă în interior. Nuca de cocos nu are numai valoare alimentară obișnuită, ca orice fruct, ci și valoare medicinală.

Substanţe active importante: glucoză, fructoză, fosfor, colină, uleiuri, acizi (lauric, palmitic, oleic, butiric, caproic), glicerină, proteină. Multe dintre aceste substanţe se găsesc în uleiul de nucă de cocos, care prin rafinare și dezodorizare devine unt de cocos.
Întrebuinţări. Nutriţioniștii scot în evidenţă caracterul foarte asimilabil al untului de cocos, ce poate fi consumat fără pericol chiar și în caz de hipercolesterolemie (nivelul crescut al colesterolului în sânge). Laptele de cocos și untul de cocos sunt produse foarte nutritive. Au, totodată, și proprietăţi laxative și depurative, asigurând organismului echilibru digestiv, precum și o bună funcţionare la nivel de asimilaţie și eliminare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!