luni, 27 februarie 2012

Faceti-va bine (68)

Colăceii babei
Denumire știinţifică: Malva silvestris; Malva rotundifolia.
Denumiri populare: nalbă sălbatică, nalbă de pădure.
Prezentare. Planta numită colăceii babei este bienală sau perenă și face parte din familia malvaceelor, fiind una dintre multele specii de nalbă. Rădăcina acestei plante este puternică, are culoare albă și este consistentă, cărnoasă. Poate crește până la 1,25 metri înălţime, tulpinile fiind păroase. Frunzele au formă de rinichi și cuprind mai mulţi lobi, maximum șapte. Florile sunt mari și au o culoare plăcută, roșu spre violaceu. 

Planta, destul de comună în flora din România, înflorește toată vara și o bună bucată de toamnă, din iunie și până în octombrie. Poate fi și cultivată. În flora spontană poate fi găsită în locuri bătătorite, umblate, pe lângă drumuri, garduri, pe zonele drumurilor, chiar prin pășuni sau în culturile de cartofi și de sfeclă mai puţin îngrijite. Pentru nevoi medicinale se recoltează florile, vârfurile cu flori și frunzele. Uneori se recoltează și planta întreagă, mai ales în timpul maximei înfloriri. Din colăceii babei se prepară, în mod obișnuit, infuzie, decoct, ceai antigripal și antitusiv. Pentru combaterea unor anumite afecţiuni se prepară cataplasme sau un extract fluid. Această nalbă se folosește și în salate (frunzele proaspete). Virtuţi medicinale are și sucul proaspăt, mai ales în tratarea înţepăturilor de albină sau viespe.
Substanţe active importante: substanţele specifice numite malvină și malvidină, precum și mucilagii, taninuri.
Întrebuinţări. Preparatele din colăceii babei au proprietăţi emoliente, laxative, expectorante, diuretice, calmante. Sunt cunoscute ceaiurile pectorale, dar și câteva preparate expectorante. Aplicaţiile medicinale sunt atât de uz intern, cât și extern. Lista de afecţiuni în care această plantă medicinală are efecte pozitive este destul de cuprinzătoare: faringită, bronșită, gripă, astm, enterocolite, stomatite, dermatoze, tumori, vaginite, afte, colite, afecţiuni urinare, eczeme.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!