luni, 12 martie 2012

Aiurelile lui Tariceanu

Duminica, Basescu a declarat la ProTV ca salariile bugetarilor ar trebui sa fie majorate cu 15%. Sigur ca imediat s-a auzit o furtuna de injuraturi sinistre trecand prin Antene, canale, bloguri, conturi de Facebook si pe oriunde se pot exprima cei loviti de reforma (in sensul ca nu-si mai pot umple ei conturile fara sa produca nimic, doar din combinatii cu mafiotii care sug de la buget).
Azi, vad ca a iesit la interval Tariceanu - omul care a dublat pensiile in mod iresponsabil inainte de a pleca de la putere. Iata ce zice el:

"Declaratiile lui reprezinta o dubla pacaleala, dupa parerea mea. In primul rand, pentru ca este evident pentru toata lumea si toti analistii economici sunt la unison de acord ca nu exista resursele bugetare pentru a se trece la o crestere a veniturilor salariale in acest moment. Deci aceasta miscare este clar cu un scop pur electoral, presedintele considerand ca partidul sau va pierde alegerile si apoi sigur ca urmatorul Guvern va trebui sa faca miscarea inapoi si sa reduca salariile la nivelul prezent. In al doilea rand, este o pacaleala pentru ca ceea ce a anuntat presedintele, o crestere de 15% la veniturilor nu compenseaza nicidecum pierderile salariale care au avut loc in anul 2010, pentru ca intre timp este evident ca inflatia a erodat o parte din puterea de cumparare si in al doilea rand, sunt foarte multe alte sporuri salariale care au fost taiate atunci si care acum in mod evident nu se vor mai regasi la nivelul castigurilor pe care salariatii le vor recapata. Din aceasta perspectiva, mi se pare chiar si periculos acest anunt si aceasta intentie. Este numai un joc politic pe care Traian Basescu il face cu inconstienta, in incercarea disperata de a redresa echilibrul politic in favoarea Partidului Democrat Liberal"
Asadar, Tariceanu recunoaste ca nu sunt bani. In felul asta, el da o lovitura atat USL cat si sindicatelor, care pretind ca bani ar fi, dar ii cheltuie aiurea guvernul, sau ii sifoneaza ministrii si presedintii consiliilor judetene (cei de la PDL, desigur, ai USL-ului sunt ingerasi). Daca Tariceanu apreciaza, sustinut la unison de specialistii in economie, ca nu sunt, in mod real, bani, sa le spuna celor din partidul lui si din coalitia in care au intrat ca nu au de ce sa faca acuzatiile respective.
Mai departe, fostul premier sustine ca Basescu vrea sa lase o grea mostenire viitorului guvern, pe care seful statului il vede a fi USL. Adica cere marirea salariilor acum, guvernul le mareste, apoi vine USL la putere si nu are incotro decat sa le micsoreze din nou.  Tariceanu confirma, in felul asta, ca la atat il duce mintea si ca pe aceste principii a facut el marirea pensiilor cand stia ca o sa piarda alegerile. Cu toate astea, la sfarsit isi tranteste singur una in cap: de fapt, Basescu ar urmari sa ajute in felul asta PDL. Pai daca asta vrea Basescu, domnule Tariceanu, inseamna ca el atarna piatra de moara a maririi salariale de gatul guvernului PDL, pentru ca el lupta sa duca iar PDL la guvernare. 
In sfarsit, trebuie remarcat cat de penibil incearca Tariceanu sa demonstreze ca marirea de salarii nu ar fi buna: cresterea de 15% nu compenseaza pierderea din 2010. OK, dar cine a zis ca o compenseaza? Aici e vorba de o majorare salariala de 15%, punct. Nu de o revenire la nivelul din 2010. Nimeni nu a pomenit de asa ceva. Domnul Tariceanu insa, ca sa se bage in seama, construieste niste rationamente aberante, fara legatura cu ceea ce se petrece in realitate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!