vineri, 30 martie 2012

Cate vaci mananca un om intr-o viata

Sub titlul "Misterul dintre chiflele de pâine de la McDonald's. Din ce e făcută chifteaua de carne din hamburgeri", site-ul Antenei 3 ne spune urmatorul lucru absolut fantastic: "Se pare că o singură chiftea este făcută, printre altele, din carnea congelată a peste 70 de vaci, care este mărunţită şi tocată în ustensile speciale."
Asa ceva nu mi-as fi inchipuit niciodata. Trebuie sa recunosc ca la viata mea am macat vreo 100 de hamburgeri. Asta inseamna, conform acestui site, ca am infulecat peste 7000 (sapte mii) de vaci! Nu este odios?  
http://www.antena3.ro/life-show/bizar/misterul-dintre-chiflele-de-paine-de-la-mcdonald-s-din-ce-e-facuta-chifteaua-de-carne-din-hamburgeri-161516.html

Articolul asta e atat de prost scris, incat ai impresia ca autorul trebuie sa fie un handicapat de grad inalt. Nu stiu cum il cheama, dar o sa-i spun Georgica. Stiti de ce? Din cauza bancului cu Georgica - pe care o sa-l scriu la sfarsit.
Chiar in titlu, te izbeste formularea "chifle de paine". Bai Georgica, ia cauta tu prin DEX sau intreaba un copil de clasa a patra: ce e aia chifla? O sa afli ca e vorba despre un produs de panificatie, ba ca i se mai spune si painisoara. Si atunci ce e aia chifla de paine? Cu chifteaua de carne mai merge, ca se fac chiftele si din cartofi. Dar chifle de paine??? 
Mai departe, tot in titlu, se spune ca e vorba de un mister. Unde se ascunde misterul ala? Intre chifle. Bun, asta inseamna ca daca ai o lada mare plina de chifle si le rascolesti, dai de un mister. In ce consta misterul asta? Ne spune Georgica: in compozitia chiftelei de carne din hamburgeri. Pai atunci, Georgica tata, misterul nu e intre chiflele alea de paine ci intre feliile hamburgerului. Ei acum se pare ca inteleg ce a vrut sa zica Georgica: misterul dintre jumatatile de chifla de la McDonald's.
Intrand in substanta articolului, aflam inca de la inceput un lucru ingrijorator: "Vrăjiţi de imaginile apetisante, dar şi de mirosul îmbietor milioane de oameni din lume mănâncă hamburgerii de la restaurantele fast-food, fără să se gândească prea mult din ce sunt făcute chiftelele de carne." Cine citeste asta, isi inchipuie imediat ca in chiftelele alea de carne se afla cine stie ce compusi otravitori, ce deseuri din gropile de gunoi ale marilor orase. Si atunci citetse mai departe, cu sufletul la gura, ce scrie Georgica: "In galeria foto de mai jos vedeţi un foto-reportaj care arată pas cu pas modul în care sunt preparate produsele din carne care ajung să fie servite în restaurantele McDonald's din SUA. Se pare că o singură chiftea este făcută, printre altele, din carnea congelată a peste 70 de vaci, care este mărunţită şi tocată în ustensile speciale. Apoi specialiştii îi măsoară cantităţile de grăsime şi verifică să vadă dacă este bună pentru a fi consumată."
Afli cu oroare ca o singura chiftea contine carnea a 70 de vaci, ceea ce, la o prima estimare, ar insemna cam 50 de tone. Bine Georgica, ne-ai spus-o si pe asta. Acum stim cum sta treaba. Dar ce nu e clar, e treaba cu ustensilele. Stii tu ce e aia o ustensila? Nu? Nu-i nimic, exista DEX. Ia uite: Obiect care serveste la efectuarea unor operatii curente în gospodărie, în laborator, în diferite meserii; unealtă, instrument. Asadar ustensila e o unealta, un instrument, nu un recipient cum crezi tu, care scrii aiurelile astea. Carnea aia este maruntita si tocata CU ustensile, nu IN ustensile.
In sfarsit, aflam ca vin niste domni care "verifica sa vada daca e buna (carnea) pentru consum". Dar cum fac ei treaba asta Georgica? O gusta? Isi prepara rapid hamburgeri, acolo, cu carne din ustensile? O miros? Sau o privesc numai?
Articolul e gata in acest moment. Se constata cu usurinta ca nu a fost dat in vileag niciun secret, niciun mister. Mai pe scurt, tot ce am aflat suna asa: chiftelele din hamburgeri se fac din carne de vita care este maruntita cu ustensile speciale, iar la final se fac niste masuratori privind nivelul grasimilor. Care e, Georgica, secretul aici, ala ascuns printre chiflele de paine si la care nu se gandesc oamenii cand mananca hamburgeri? 
Cat despre galeria foto, in ea nu se vede nimic misterios: carnea vine pe banda, intra in niste masini de tocat, iese de acolo facuta zdrente si tot procesul asta e supravegheat de niste tipi cu halate si cagule din alea pe care le purtam si noi cand cu gripa aviara. Uite o poza din galeria lui Georgica:
PS Am promis bancul cu Georgica. Ia fiti atenti:
Un tip se duce la maternitate sa-si vada copilul nou nascut, pe care stabilise impreuna cu sotia ca o sa-l cheme Georgica. Intra acolo si vede o usa pe care scrie "Copii normali". Se uita inauntru, nevasta-sa si copilul nu erau acolo. Merge mai departe si zareste o usa pe care scrie "Copii cu malformatii". I se strange inima, intra, nevasta si Georgica nema. Continua sa mearga, ajunge la o usa pe care scrie "Copii monstruosi". Nevasta si Georgica - lipsa. Tipul merge si mai departe, pana ajunge la o usa pe care scrie "Cazuri nemaiintalnite in istoria medicinei". Deschide usa incetisor, cu inima cat un purice - Georgica nu era nici acolo. Uimit, se gandeste ca a gresit maternitatea. Mai face cativa pasi si vede o usa pe care scria un singur cuvant: "Georgica".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!