duminică, 4 martie 2012

Faceti-va bine (72)

Cornul secarei 
Denumire știinţifică: Claviceps purpurea. 
Denumire populară: pintenul secarei. 
Prezentare. Cornul secarei este o ciupercă ce se dezvoltă în ovarul diferitelor graminee și, mai ales, după cum îi spune și numele, pe spicele (florile) de secară. Această dezvoltare a ciupercii provoacă o boală a spicului. Prin urmare, pe spic apar niște diformităţi tari, de culoare brun-negricioasă sau violaceu-negricioasă, niște săculeţi alungiţi numiţi scleroţi.
Cornul secarei apare în culturi aflate în preajma pădurilor, precum și în zone cu umiditate peste medie, fiind utilizat în numeroase terapii medicinale, dar și în industria farmaceutică. Cornul secarei este toxic. În terapii, cornul secarei se utilizează în totalitate, preparându-se sub formă de pulbere și extracte. 
Substanţe active importante: ergotoxină, ergotamină, ergometrină, histamină, colină, acetilcolină, amine, alcamine, compuși azotaţi, ulei gras. Cornul secarei este o bogată surse de alcaloizi și, din acest motiv, datorită nevoilor farmaceutice mari, se formează culturi de secară infestate intenţionat cu această ciupercă 
Întrebuinţări. Preparatele din corn de secară acţionează asupra organelor și ţesuturilor interne, mai exact spus asupra arterelor, bronhiilor, stomacului, uterului. Rolul principal al acestor preparate este acela de vasoconstrictor. Preparatele de cornul secarei au utilizări importante în ginecologie și obstetrică. Se folosesc, cu succes, și în hipertiroidii, distonii neuro-vegetative, tahicardii, migrene. Efecte pozitive ale cornului secarei s-au înregistrat și în unele afecţiuni canceroase, hipertensiune arterială, frigiditate, impotenţă sexuală, tulburări circulatorii. Au fost inventariate nu mai puţin de 22 de afecţiuni în care preparatele de cornul secarei au influenţe benefice. În prezent, extractele de cornul secarei intră în compoziţia multor medicamente (DH-Ergotoxin, Cofedoi, Distonocalm și altele). Intoxicaţiile cu cornul secarei duc la o afecţiune gravă care se numește ergotism.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!