joi, 22 martie 2012

Faceti-va bine (82)

Curmalul
Denumire ştiinţifică: Phoenix dactylifera.
Prezentare. Curmalul este un palmier. Evident, creşte şi mai ales rodeşte în zonele calde, de la cele subtropicale şi până la cele ecuatoriale. Face parte din familia aracaceelor, fiind originar din oazele Egiptului şi ale Peninsulei Arabice. Poate atinge înălţimea de 25 de metri. Este golaş până în vârf, unde are un mănunchi de frunze de doi-trei metri lungime fiecare. Tulpina are scoarţa arămie, cu multe crăpături. Curmalele sunt produse de palmierii femele, fiind nişte fructe foarte hrănitoare. Uscate şi prelucrate, curmalele sunt măcinate, rezultând o făină din care se face pâine. In unele locuri se produce inclusiv un vin de curmale. Palmierul care face curmale este socotit un arbore legendar, o plantă magică, simbol al iubirii, al speranţei, al supravieţuirii.

Curmalele se consumă în primul rând ca atare, apoi în combinaţie cu lapte, ceai, cu alte băuturi, în care se înmoaie şi devin delicioase. Din curmale se prepară şi o infuzie.
Substanţe active importante: săruri minerale (mai ales fier şi magneziu), cumarină, vitaminele A, D şi cele din complexul B, zaharuri (în cantitate mare), protide.
Întrebuinţări. Curmalele au proprietăţi relaxante, făcând parte dintre alimentele care, după ce sunt consumate, creează o stare de confort general – fizic şi psihic. Aceste fructe exotice reglează funcţionarea sistemului respirator şi au acţiune antiinfecţioasă, antianemică, revitalizantă. Sunt cunoscute şi ca favorizante ale expectoraţiei, cu efecte în bolile de piept. Sunt recomandate copiilor, sportivilor, gravidelor, convalescenţilor. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!