vineri, 30 martie 2012

Faceti-va bine (87)

Degetarul galben
Denumire ştiinţifică:  Digitalis grandiflora.
Prezentare. Degetarul galben este o erbacee a cărei înălţime ajunge la un metru. Face parte din familia scrofulariaceelor şi este o plantă toxică, otrăvitoare. Plantă perenă, degetarul galben are un rizom nu prea dezvoltat, tulpina aeriană fiindu-i, în schimb, puternică. Înfloreşte vara, în lunile iulie şi august. Florile au o culoare galben-pal  sau  un  roşu-pal.  Degetarul  galben  creşte  în  păduri, în luminişuri,  la  marginea pădurilor, în general în zonele cu vegetaţie aglomerată şi sol hrănitor. 

Substanţe active importante. Plantele din această familie, a scrofulariaceelor, conţin un glicozid toxic. De fapt, degetarul galben conţine o serie întreagă de glicozide – digiţonină, digitofilină, digitalină.
Întrebuinţări.  Degetarul galben este o plantă cu acţiune cardiotonică. Digitalina, digitonina, digitofilina, au efecte asupra funcţionării inimii şi modifică circulaţia sângelui. Din aceste motive, sunt utilizate pentru producerea de medicamente necesare în bolile cardiovasculare.
Dat fiind caracterul otrăvitor al acestei plante, administrarea ei în terapii se va face  numai  sub  supravegherea  medicului, a specialistului care cunoaşte dozajul necesar. Atunci când nu există recomandarea medicului se vor folosi plante medicinale alternative, care nu au contraindicaţii sau nu este nevoie, în utilizarea lor, de atâtea  măsuri de precauţie. Degetarul  galben  este  o  plantă  riscantă,  dar  importanţa  ei  pentru  revigorarea inimii şi a sângelui este notabilă. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!