miercuri, 28 martie 2012

O tentativa de manipulare

O dovada clara ca unii politicieni ne cred in continuare o turma de cretini am gasit pe blogul unei deputate PNL pe nume Diana Tusa. Am vazut-o de cateva ori pe aceasta femeie la niste dezbateri televizate, unde nu mi s-a parut a se remarca prin nimic, nici in bine nici in rau. Sarcina celor din opozitie e simpla: vin la emisiuni si injura puterea, - indiferent ce ar face ea. Diana Tusa a injurat cum trebuie, uneori cu ingeniozitate, alteori cu umor, ce sa zic, am vazut asta la o gramada de alti deputati PDL sau PSD. Dar ceea ce scrie ea pe blog mi se pare putin cam prea de tot. Numai priviti:
Un sondaj IRES dat publicităţii vineri arată că românii cred că preşedintele ţării are cea mai mare putere reală în România. Potrivit studiului sociologic, 46% dintre respondenţi consideră că şeful statului deţine puterea reală în România. El este urmat de oamenii de afaceri, cu 14%, de ”baronii” locali (10%), şi de serviciile secrete, cu 9%. Premierul este cotat cu 4%, la fel ca proprietarii unor trusturi de presă.
Partea bună e că românii nu mai pot fi minţiţi. Oricât ar mai încerca Traian Băsescu să dea vina pe alţii, strategia folosită în atâtea rânduri (apropo, mai ţineţi minte în 2004 sloganul Dă-mi consiliul!?) nu mai produce efecte, românii ştiu că TB deţine controlul butoanelor şi, drept urmare, este singurul răspunzător pentru neonorarea promisiunilor făcute de-a lungul timpului, mergând de la eradicarea corupţiei şi terminând cu creşterea nivelului de trai.
Partea proastă este că sondajul confirmă ceea ce ştiam deja. În general, dictatorii sunt cei mai puternici oameni dintr-o ţară. Într-adevăr, România anului 2012 arată din ce în ce mai mult ca un stat autoritar, dominat de un personaj atotştiutor, cu putere de decizie
şi de evaluare asupra tuturor instituţiilor.
Daca nu ar fi penibila, aceasta tentativa de manipulare ar fi de tot rasul. Am bolduit doua cuvinte din textul comis de Diana Tusa si ele cred ca arata cu multa claritate modul in care un deputat al Romaniei denatureaza realitatea pe fata, fara nicio umbra de jena.
Asadar e vorba de un sondaj de opinie, care nici macar nu conteaza daca e real, platit sau scos din burta, din care reiese ca 46% dintre cei care au raspuns cred ca Basescu detine puterea in Romania. Asadar, oamenii cred asta. Bun, nu mai discutam despre cati din ei cred pentru ca asa li s-a eructat seara de seara, aproape opt ani de zile, la emisiunile ipochimenilor Antenei 3 si Realitatii TV. Sa lasam asta. Sa admitem ca treaba asta nu are nicio importanta. Si apoi sa citim urmatorul paragraf din postarea pe blog a Dianei Tusa: "partea buna e ca romanii nu mai poti fi mintiti (...), romanii stiu ca Basescu e la butoane". Pe nesimtite, dintr-un simplu dans pe tastatura al degetelor deputatei liberale, romanii care cred au devenit romanii care stiu. Adica, intelegeti dumneavoastra, exista o realitate incontestabila, ceva asa cum e faptul ca balenele nasc pui vii. Realitatea asta suna asa: Basescu controleaza puterea. Unii romani stiu asta, altii nu. Cei care raspund la un sondaj zicand ca ei cred, intra automat, in viziunea Dianei Tusa, in randul celor care stiu. Inchipuiti-va ca s-ar efectua un sondaj in care intrebarea ar fi: "Credeti ca exista viata pe alte planete?" Cu siguranta peste 50% dintre oameni ar raspunde "Da, cred", dupa care ar veni Diana Tusa si ar  trage concluziile: "Partea buna e ca oamenii nu mai pot fi mintiti; oricat s-ar stradui cei de la NASA sa ascunda adevarul, oamenii stiu ca exista viata extraterestra". 
Dar Diana Tusa nu se opreste aici. Ea mai zice una adanca de tot: "Partea proastă este că sondajul confirmă ceea ce ştiam deja". Ce stiam noi deja, Diana Tusa? Ca dictatorii sunt cei mai puternici oameni dintr-o tara? Dar cum confirma sondajul acest lucru? Unde, in cadrul intrebarilor sondajului IRES s-a folosit cuvantul "dictator"?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!