miercuri, 4 aprilie 2012

Parcarea la romani

Sa presupunem ca ai un loc de parcare. Nu este al tau in sensul ca ai turnat asfacltul acolo, pe pamantul mostenit de la bunici. Nu este nici macar inchiriat de la primarie. Dar este "al tau", pentru ca in fata blocului unde locuiesti este o parcare cu zece locuri si acolo nu parcheaza nimeni altcineva in afara de locatari. E asa, ca un fel de intelegere nescrisa, pe care e normal s-o respecte toata lumea. Asa cum tu, cand te duci la cineva in vizita, nu parchezi pe locul nimanui, ci cauti sa te strecori pe undeva, pe un trotuar mai putin circulat sau prin vreo alveola din fata unui parc, te astepti ca si ceilalti oameni sa faca acelasi lucru.

Dar asta nu se intampla. De nenumarate ori, pe locul meu de parcare, aici, in fata blocului, am gasit masini necunoscute. Pur si simplu, vine unul care are treaba la piata sau la cineva dintr-un bloc invecinat, ocheste locul, se infige, lasa masina si pleaca. Simplu si eficient. Rationamentul lui e simplu: "ma duc, imi fac treaba si, cand ma intorc sa iau masina, chiar daca dau de stapanul locului asteptandu-ma, nu am ce sa patesc - doar n-o sa-mi crape capul cu maciuca, dupa aia intra la puscarie etc". Asa ca el se alege cu treaba rezolvata, iar tu te alegi cu nervii. Ba de multe ori, daca il astepti pe nesimtit si-i zici ceva, te trezesti ca incepe sa te si injure, ori sa-ti faca semne cu mijlociul. Si atunci, daca esti un om rational, te resemnezi. 
E plina tara de astfel de indivizi primitivi, pentru care nu exista notiunile de baza ale traiului civilizat. De ce sunt atat de multi, de ce nu face nimeni nimic impotriva lor, ramane un mister. Cum oare or fi rezolvat nemtzii lucrurile astea, iarasi e un mister.
Mai exista unii care, dupa ce te scot din sarite ocupandu-ti locul de parcare, incep sa se disculpe: "Imi pare rau, va cer scuze, am crezut ca veniti mai tarziu". Dar de ce a crezut el una ca asta, nu poate sa-ti explice. Si mai departe, chiar daca a crezut asa ceva, tot nu avea dreptul sa-ti ocupe locul. Poate el sa creada inclusiv ca te-ai dus in Fosa Marianelor sau pe steaua Aldebaran, locul tau e locul tau si nu are voie nimeni sa parcheze acolo. Asta nu o intelege romanul: regulile trebuie respectate. Daca undeva scrie sa nu stationezi, nu stationezi. Daca scrie sa nu intri, nu intri. Daca scrie sa nu fumezi, nu fumezi si tot asa. Romanul, insa, zice: "imi bag p.. in ce scrie aici, da-i in mortii ma-sii cu scrisul lor" si alte lucruri adanci si bine simtite. Romanul de tipul asta se crede mai destept decat ceilalti daca incalca regulile. Iar romanul cu bani, ce sa mai zicem, ala o face lata de tot. Ma gandesc numai la Becali si la felul in care a sfidat legi, autoritati, principii, absolut orice, pentru ca el plateste si gata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!