miercuri, 4 aprilie 2012

Sanda Marin

Una dintre cărţile extrem de longevive la români este cartea de bucate a Sandei Marin. Îmi aduc aminte de ea ca fiind cea mai pomenită carte în conversaţiile gospodinelor de prin anii 80. Mi se părea că e o mare izbândă să scrii aşa o carte, pe care să o ridice în slăvi mii şi mii de cucoane din toate colţurile patriei.

Naiba ştie ce fel de reţete erau alea, mai ales că pe vremea lui Ceauşescu nu prea exista materie primă. Cartea de bucate, mă gândeam, te învaţă să faci ciorbe cu oase din cele albite de soare şi găsite prin albiile râurilor, tocană din ierburi proaspăt cosite, mititei din pene de vrabie ori mai ştiu eu ce invenţii meseriaşe. Altfel ar fi fost o sfidare - îmi spuneam. După aia mi-am dat seama că greşeam foarte tare. Păi propaganda ceauşistă era foarte interesată să dea drumul unor cărţi de bucate în care să se găsească reţete cu carne de curcan, cu purcel de lapte, cu păstrugă şi caviar. Păi nu? O astfel de carte apare acolo unde oamenii au acces la caviar şi celelalte.
Acum, iar văd cartea Sandei Marin prin diverse locuri. Și, ca să mă lămuresc ce e cu ea, mă duc la Wikipedia. Acolo - lovitură de teatru: Sanda Marin a făcut parte din înalta societate, cartea ei a apărut în anii 30... Doamne, cât de nătâng pot să fiu - chiar credeam că femeia asta a fost o gospodină oarecare din vremea ceaușismului...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!