marți, 8 mai 2012

Faceti-va bine (99)


Eucaliptul
Denumire ştiinţifică: Eucalyptus globulus; Eucalyptus amygdalina.
Prezentare. Eucaliptul este un arbore gigant care creşte în regiunile tropicale şi subtropicale. Ajunge la înălţimi uriaşe, fiind un adevărat copac zgârie-nori. Eucaliptul australian şi cel californian, de pildă, sunt cei mai înalţi arbori din lume, atingând 150 de metri şi peste 150 de metri. Toate speciile de eucalipt cresc foarte repede, în jur de patru metri pe an, oprindu-se din creştere abia pe la 80 de ani. Şi nici atunci nu se opresc definitiv din creştere, continuând să crească în grosime. Eucaliptul face parte din familia mirtaceelor. Frunzele sale sunt consistente, cărnoase, iar florile sunt mici şi au culoare galben-verzuie. Pentru nevoi medicinale se recoltează frunzele eucaliptului, în special cele de pe ramurile care vor purta flori. Tot pentru uz medicinal se recoltează şi se prelucrează şi scoarţa de eucalipt. Din frunzele eucaliptului se extrage ulei. Tot din frunze, dar şi din scoarţă, se prepară infuzie, decoct, tinctură, cataplasme, pudră.

Substanţe active importante: ulei de eucalipt, tanin, cumarină, terpene, piperitonă. Cel mai important compus este, desigur, uleiul de eucalipt, care poate fi prelucrat, distilat.
Întrebuinţări. Preparatele din eucalipt sunt recomandate ca adjuvante în tratamentele împotriva tusei convulsive şi a tusei iritante, a răcelii, astmului şi sinuzitei, în fluidizarea şi eliminarea secreţiilor bronşice. Eucaliptul acţionează cu bune rezultate şi în diabet, precum şi în boli ale căilor urinare. Având proprietăţi antiinfecţioase, antiseptice, preparatele de eucalipt sunt utilizate, cu succes, în tratamentele aplicate diverselor plăgi şi, mai ales în cazul eczemelor vechi. Sunt recomandate, cu încredere, şi în afecţiunile reumatismale. În cantităţi mari, preparatele de eucalipt pot fi toxice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!