joi, 17 mai 2012

Faceti-va bine (103)

Feniculul
Denumire știinţifică: Foeniculum vulgare.
Denumiri populare: chimen dulce, anason dulce, anason nemţesc.
Prezentare. Este o plantă de cultură, importantă pentru seminţele sale care sunt bogate în ulei eteric (între 3 și 7%). Aparţine familiei umbeliferelor și poate atinge înălţimea de doi metri. Frunzele sunt penate, cu segmente înguste. Florile sunt mici, galbene. Seminţele de fenicul au nu numai valoare alimentară sau industrială, ci și medicinală. Preparatul principal folosit în aplicaţii medicinale este infuzia.

Substanţe active importante: ulei eteric, lipide, zaharuri, dar și substanţe amare.
Întrebuinţări. Pentru aplicaţii terapeutice, din seminţele de fenicul se face infuzie, rareori se folosesc ca atare. Preparatele din seminţe de fenicul au efecte antiseptice, sedative, carminative, diuretice, antispastice, expectorante. Infuzia de fenicul este indicată în laringite, faringite, amigdalite, tuse seacă, astm bronșic, dereglări ale stomacului, ale tractului digestiv. Se folosește chiar și în tratarea infecţiilor oculare. Se utilizează atât intern, cât și extern.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!