joi, 21 iunie 2012

Bleen si asumarea

Imi permit sa reproduc aici, fara comentarii, postarea facuta de un anume "BLEEN" pe site-ul blogary. Tot ce voi spune este ca punctul de vedere al lui "BLEEN" mi se pare corect si extrem de greu de atacat. Dar iata textul:


Adrian Năstase nu merita să fie președintele României. Nici prim ministru. Nu merita să fie nimic. Nici măcar șeful Mafiei. E laș.
Sînt mii, zeci de mii, sute de mii de oameni care au făcut pușcărie. Pentru o tîlhărie, pentru un furt, pentru o crimă. Unii au luat șase luni, unii au luat 4 ani sau 25 de ani sau închisoare pe viață. Meritat sau nu. Au făcut, au tras pentru ce au făcut. Ai furat, ai tîlhărit, au venit polițaii să te ia, te porți ca un bărbat (e un fel de a spune, nu e sexism – știți voi ce vreau să zic), chiar dacă totul în jurul tău se prăbuștește, chiar dacă lumea ta se năruie. Ai demnitatea să stai drept fie că ești tîmplar, zugrav, tinichigiu sau profesor de franceză. Fie că ești din Tecuci, Frătești sau Iași. Fie că ai 24 de ani sau 47 de ani, că ești holtei sau tată de familie cu 4 copii. Mai mult, dacă ești bărbat de stat, ești obligat, repet, obligat, să fii demn. Să dai un exemplu. Să ții capul sus, să înghiți. Să te îmbraci calm și să te duci cu polițiștii. Ești un model. Ești cel care în momente de cumpănă își asumă responsabilitatea.
Adrian Năstase și-a arătat micimea și lașitatea. A arătat că e slab și e incapabil să-și asume responsabilitatea. Poate că ceva a plesnit acolo, poate că ceva s-a rupt. Nu știu. Dar omul Adrian Năstase un om slab. Mai mult, bărbatul Adrian Năstase nu avea ce căuta în politică și în conducerea României. Dacă eram în război cu Rusia, Suedia, Bulgaria, Ucraina sau China și Adrian Năstase era luat prizonier și ținut în lagăr 2 ani? Sau 5 ani? Sau 8 ani? Sau 17 ani? Dacă veneau ăia la el și îi cereau să dea pe goarnă toate secretele de stat?
A avut puterea, a dispus de ea cum a vrut. A furat, a înșelat, a umilit, a mințit. A făcut-o știind că nu poate fi tras la răspundere, știind că în țara asta unul ca el nu poate fi făcut răspunzător niciodată de nimeni. În țara pe care o conducea el nu exista stat de drept sau justiție, în țara condusă de Adrian Năstase doar fraierii răspundeau, doar neajutorații. România s-a schimbat între timp. Și Adrian Năstase trebuie să răspundă. Aici nu merge cu ”nu mă mai joc”. Este datoria lui de cetățean și, mai mult, de bărbat de stat, să accepte deciziile justiției, regulile statului de drept și responsabilitatea propriilor sale acțiuni. Este datoria lui față de ceilalți. Ca om de justiție, de drept, ca bărbat de stat, Adrian Năstase trebuie să accepte demn, bărbătește, senin, decizia justiției, a statului de drept, a concetățenilor lui.



3 comentarii:

  1. poate ca le-ar fi acceptat daca erau intr-adevar decizii ala aparatului jurisdctional dintr-un stat de drept si al unui proces democratic. toata lumea vede efectul. dar de fapt care a fost cauza? iar cu barbatia... e relativa treaba. unii zic ca fost prea demn deoarece nu a aceptat umilinta unui astfel de aranjament al aparatului de opresiune al lui base. repet.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai tocmai asta inseamna sa fii barbat. Sa ramai demn chiar intr-un sistem pe care nu-l accepti. Daca nu accepti un sistem, atunci nu stai in el, e simplu, te duci in alta parte. La banii lui Nastase nu ar fi fost o problema sa mearga in orice punct de pe glob si sa se stabileasca acolo, ducand apoi o viata de nabab. Daca insa a ales sistemul asta, al nostru, in care statul nu e de drept si procesul nu e democratic, atunci trebuie sa suporte cu demnitate consecintele ramanerii.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu as putea spune ca sunt de acord. iar tentativa e doar un mic joc de teatru.

    RăspundețiȘtergere

După mine!