vineri, 8 iunie 2012

Chestii agasante cu intelepti batrani

Exista un soi de intelepciune care se revarsa asupra noastra prin intermediul internetului, una de o simplitate dezarmanta si care, la o adica, nu rezista unei analize mai serioase. Ea se manifesta sub forma a tot soiul de istorioare, snoave, pilde, ziceri etc, luate din surse din cele mai variate, dar de cele mai multe ori din gandirea cate unui psihoterapeut sau a cate unui propovaduitor al fericirii si al gandirii pozitive. Iata una dintre ele, ca model:
Un batran intelept sta in fata unei multimi de oameni si spune o gluma. Oamenii rad de se prapadesc. Dupa un timp, inteleptul le spune din nou gluma. Oamenii rad. A treia oara, la auzul glumei rad doar jumatate din cei prezenti. Si tot asa, pana cand nu mai rade nimeni. Atunci inteleptul zice:
- Daca nu puteti rade iar si iar la aceeasi gluma, de ce, atunci, puteti sa plangeti iar si iar pentru aceleasi lucruri? Uitati trecutul si mergeti mai departe!

Asta e intelepciunea moderna, revarsata peste capetele noastre in valuri tsunamice cu ajutorul internetului.
Eu stiu sigur ca exista multi oameni care cand citesc chestia asta cad pe ganduri, dau din cap a incuviintare si apoi isi mai fac o cafea. Nu vreau sa ma pun rau cu ei, insa povestioara asta este o porcarie deplina. De ce? Pentru ca ea este o mizerie. 
Fel de fel de indivizi din ziua de azi se cred cel putin Cristos si ne vorbesc in pilde. Dar ceea ce transmit ei nu e decat apa de ploaie. Mesajul mai tuturor acestor chestii agasante este urmatorul: "trebuie sa fim fericiti". Daca vrei sa afli cum sa fii fericit, nu ai decat sa-ti citesti mailurile. Afli de acolo ca trebuie sa iti uiti trecutul, ca trebuie sa spui mantre, ca trebuie sa privesti apusul, ca e bine sa te gandesti la pasari, ca e cazul sa-ti imbratisezi aproapele, ca nu-i rau sa te privesti in oglinda, ca nu strica sa meditezi la ce-a spus Confucius si tot asa. In fond ce inseamna toate astea? Nimic altceva decat pierdere de vreme pentru unii si bani multi pentru altii. Aia care citesc varsa o lacrima si se reintorc la viata dinainte. Aia care scriu fac rost de adrese la care pot fi trimise mass-mails. Aia care vorbesc, scot bani din conferinte. Si uite-asa, lumea nu se schimba nici cu o cirta.
Dar unele pilde, cum ar fi cea reprodusa de mine, dau si cu bata-n balta. Ele sunt trase la tema, fortate ca sa para pline de intelepciune, dar cu atat mai penibile. Ia sa ne gandim: care e asemanarea dintre rasul la glume si regretele pentru ce s-a intamplat in trecut? Va spun eu: niciuna. Poate oricine sa gandeasca asfel de aiureli. Uite una scoasa ad-hoc:
Un batran intelept manca cirese si arunca samburii in spatele lui. Cineva l-a intrebat de ce arunca samburii si nu-i strange frumos intr-o punga, la care inteleptul i-a zis:
- Samburii astia sunt ca necazurile, pe care trebuie sa le dam la spate. Doar nu ai vrea sa strangem necazurile frumos in pungi.
Si uite-asa, putem, face mii si milioane de paralele intre lucruri, ajungand de fiecare data la concluzia ca trebuie sa fim fericiti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!