marți, 12 iunie 2012

Faceti-va bine (109)

Foaia grasă
Denumire ştiinţifică: Pinguicula vulgari.
Prezentare. Planta numită foaie grasă se deosebeşte mult de alte plante, făcând parte din grupa plantelor carnivore. Este o erbacee pitică, având o înălţime maximă de 15 cm. Aparţine familiei lentibuiariaceelor. Tulpinile îi sunt foarte scurte, practic la nivelul solului, iar frunzele formează o rozetă. Din această rozetă se înalţă florile, care au un peduncul lung. Frunzele sunt mari, consistente, cărnoase, grase. Au şi o funcţie digestivă – secretă o substanţă digestivă şi alţi compuşi mucilaginoşi şi dizolvanţi, necesari consumării materiilor organice, adică a insectelor.

Foaia grasă înfloreşte de la sfârşitul primăverii şi până în iulie. Florile au o culoare puternică, albastră-violacee. Această plantă ciudată creşte în zonele montane şi submontane, în locuri umede, mai ales pe pajişti, în poieni, la margini de pădure, în turbării şi mlaştini. Foaia grasă se aseamănă mult cu roua cerului, mai ales în privinţa proprietăţilor medicinale.
Pentru uz medicinal se recoltează frunzele, din care se prepară un extract fluid. Împreună cu alte extracte, extractul de foaie grasă intră şi în compoziţia unei importante mixturi, eficientă în multe şi grele afecţiuni.
Substanţe active importante: taninuri, mucilagii, enzime, acizi. 
Întrebuinţări. Preparatele de foaie grasă au proprietăţi antibiotice, antitusive, sedative, antipiretice. Administrarea acestor preparate echilibrează funcţionarea organismului şi crează o stare de confort, relaxând muşchii şi sistemul nervos, reducând stările de stres. Extractele de foaie grasă sunt folosite şi pentru calmarea crampelor. Acţionează, de asemenea, asupra căilor respiratorii, mărindu-le funcţionalitatea. În medicina populară se ştie, de foarte multă vreme, că foaia grasă este eficientă şi în cazurile de tuse convulsivă, precum şi în astm.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!