marți, 12 iunie 2012

In apararea pestilor

In apararea pestilor
Din timpuri imemoriale, pestii au fost tratati ca paraziti care jefuiesc prostituatele. Dar intr-o evaluare cinstită, trebuie examinată adevărata functie a codosului.
Un punct initial, care necesită clarificări, este afirmatia că pestii folosesc constrângerea si amenintarea cu violenta pentru a strânge si mentine prostituatele in slujba lor. Unii pesti fac acest lucru, dar acest fapt justifică, oare, condamnarea profesiei in sine? Există, oare, vreo profesie care să nu aibă măcar un singur practicant ce se face vinovat de joc murdar? Există zidari, instalatori, muzicieni, preoti, medici si avocati care au violat drepturile semenilor lor. Dar aceste profesii nu trebuie condamnate, ca profesii, in intregime.

La fel ar trebui să se petreacă lucrurile si cu profesia de proxenet. Actiunile unui peste, sau chiar ale tuturor pestilor luati impreună, nu pot fi folosite in mod legitim pentru a condamna profesia ca profesie, dacă actiunea nu este o parte necesară a profesiei. De exemplu, profesia de a răpi copii mici pentru a obtine o răscumpărare este o profesie rea, ca profesie. Chiar dacă unii răpitori pot face fapte bune, cum ar fi să doneze o parte din răscumpărare pentru fapte caritabile, sau chiar dacă toti ar face la fel, profesia nu devine, prin aceasta, mai putin abominabilă, pentru că actiunea care o defineste este rea. Dacă actiunea care defineste profesia de peste ar fi ceva rău, atunci ar trebui si ea condamnată. Pentru a evalua profesia de proxenet, orice acte rele exterioare, care ar putea fi comise de unii pesti, trebuie ignorate, ca având prea putin de-a face cu profesia ca atare.
Functia unui peste in sine este aceea a unui broker. In acelasi mod in care procedează agentii de valori imobiliare, de asigurări, de bursă ori investitii, pestele are functia de a pune laolaltă două părti ale unei tranzactii, la un cost mai mic decât ar fi cel necesar pentru a le aduce impreună fără serviciile lui. Fiecare parte a unei tranzactii servită de un broker câstigă din activitatea acestuia, altminteri nu i-ar mai folosi serviciile. La fel stau lucrurile si cu pestele. Clientul este scutit de a pierde timpul de asteptare si căutare fără rezultate. Este mai usor să suni un codos pentru a obtine o intâlnire cu o prostituată, decât să cheltui timp si eforturi căutând una. De asemenea, clientul are siguranta de a sti că prostituata este recomandată.
Si prostituata beneficiază de actiunile pestilor. Ea câstigă timpul pe care, altminteri, l-ar fi pierdut căutând clienti. Ea este, de asemenea, protejată de peste - de clientii nedoriti si de politisti, din a căror profesie ca profesie face parte impiedicarea prostituatelor de a se angaja intr-un comert voluntar cu adulti care consimt la aceasta. Intâlnirile aranjate de peste ii oferă prostituatei o securitate fizică sporită fată de agătatul pe stradă sau in baruri.
Prostituata nu este mai exploatată de peste decât este exploatat fabricantul de vânzătorul care ii aduce afaceri, sau decât actrita care plăteste unui agent un procent din câstigurile ei, pentru a-i găsi roluri noi. In aceste exemple, patronul, prin intermediul serviciilor angajatului, câstigă mai mult decât costul angajării acestuia. Dacă lucrurile nu ar sta asa, relatia patron-angajat nu ar mai avea loc. Relatia prostituatei cu pestele (cel care angajează fată de cel angajat) prezintă aceleasi avantaje reciproce.
Pestele profesionist indeplineste functia necesară de intermediere. In indeplinirea acesteia, el este mai onorabil decât multi alti brokeri, de exemplu, decât cei din activitatea bancară, de asigurări sau de bursă. Acestia se sprijină pe legi restrictive statale si federale pentru descurajarea concurentei lor, in timp ce pestele nu poate niciodată să folosească legea pentru a-si mentine pozitia.

Walter Block - Defending the undefendable


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!