luni, 9 iulie 2012

Creștinismul anti-creștin

În cartea intitulată „1000 de întrebări și răspunsuri despre viața duhovnicească” am dat peste una dintre cele mai clare dovezi că Biserica Ortodoxă are un discurs de-a dreptul anti-creștin. Să mă explic. Întrebarea cu numărul 13 sună așa: „Ce religii sunt considerate greșite?” Răspunsul, absolut năucitor pentru mine, este următorul: „Toate religiile care există în lume, în afară numai de cea adevărată ortodoxă, sunt greșite și nu îl mântuiesc pe om. O religie greșită este o batjocură la adresa oamenilor. După moarte se descoperă imediat cât de trainic a fost lucrul pe care omul și-a întemeiat nădejdea. Și cât de cumplită și de sfâșietoare va fi starea celui care va vedea atunci că a fost înșelat.”
Eu din asta înțeleg că în viziunea ortodoxiei, catolicismul, spre exemplu, este greșit și este o batjocură la adresa oamenilor. Sincer, mie asta mi se pare de neacceptat. Diferențele între catolicism și ortodoxie sunt de ordin doctrinar și se leagă de chestiuni, ca să zicem așa, tehnice. Spre exemplu problema Duhului Sfânt: la ortodocși el purcede din Tatăl, la catolici purcede din Tatăl și din Fiul (Filioque). Sau chestiunea modului în care s-a născut Maica Domnului: la ortodocși s-a născut normal, ca orice om, la catolici s-a născut exact ca și Cristos, prin umbrirea Duhului Sfânt (Immaculada Concepcion). Și mai sunt și alte câteva lucruri din cauza cărora s-a scindat creștinismul în 1054. Se poate spune că din pricina acestor controverse, catolicismul este o batjocură la adresa oamenilor? Această intoleranță agresivă, mie mi se pare că dăunează foarte mult Bisericii. Credinciosul adevărat crede în Dumnezeu, are, poate, comunicare cu El și nu-și bate capul nicio secundă cu chestiuni de genul Filioque. De ce atunci mă îndeamnă pe mine Biserica Ortodoxă să îi desconsider pe catolici în asemenea grad? Cui poate să-i folosească așa ceva, în ordine spirituală? Și, mai ales, de ce s-ar îndrepta un tânăr către Ortodoxie, când constată că acolo dă peste o rigiditate absurdă, că i se cere să accepte că totul este greșit cu excepția a ce spun ortodocșii și așa mai departe? Mai cu seama în vremurile noastre, când cuvântul de ordine pare a fi „toleranță”... A pretinde că doctrina ta este OK și toate celelalte doctrine sunt greșite, ba, mai mult, că reprezintă batjocuri la adresa oamenilor, nu pare a fi deloc o poziție creștină. Creștinismul, credeam eu, se întemeiază pe iubire, nu pe intoleranță. Felul în care își susțin doctrina ortodocșii mă face să mă întreb dacă nu cumva am greșit crezând așa ceva.



2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. credinta ta e buna;
    greseala ta: lectura unor astfel de carti mediocre.
    gandeste-te numai la James Intaiul, al Angliei, care a angajat nu stiu cate sute de traducatori ai Bibliei, tocmai ca sa puna catolicismul deasupra tuturor religiilor
    ce-i aia "Biblia dupa James"?
    Biblia-i Biblie, si-atat
    inceteaza in a mai citi astfel de carti mizerabile
    indreapta-te catre lumina, spre bucuria sufletului

    RăspundețiȘtergere

După mine!