marți, 24 iulie 2012

Faceti-va bine (126)

Hameiul
Denumire ştiinţifică: Humulus lupulus.
Denumiri populare: măiugă, mămlugă, tofolean, himel.
Prezentare. Hameiul este o plantă perenă, căţărătoare, ierboasă, de mari dimensiuni, aparţinătoare a familiei moraceelor. Ca dezvoltare în spaţiu, hameiul seamănă, întrucâtva, cu viţa de vie. Florile au o frumoasă şi ciudată culoare galben-verzuie. Hameiul creşte în flora spontană, fiind întâlnit în lunci, în păduri tinere, în tufărişuri.
Pentru utilizarea pe scară largă în industria berii, hameiul este cultivat pe mari suprafeţe şi îngrijit după metode ştiinţifice. Valoroase din punct de vedere economic şi medicinal sunt inflorescenţele femele, care conţin o substanţă aromatică numită lupulină, utilizată în procesul de fabricare a berii. Inflorescenţele (conurile), rareori şi părţile tinere ale plantei, sunt utilizate şi în aplicaţiile medicinale. Se prepară infuzie (în mod frecvent), dar şi decoct, tinctură, extract, cataplasme.
Substanţe active importante: lupulină, humolină, tanin, substanţe estrogene, ulei esenţial, substanţe minerale.
Întrebuinţări. Infuzia de hamei se foloseşte atât în tratamente interne, cât şi externe, fiind un produs medicinal antiseptic, bacteriostatic, antituberculos şi antispastic. De altfel, preparatele de hamei sau pe bază de hamei sunt recunoscute ca nişte sedative uşoare, plăcute, eficiente. Hameiul reglează secreţia gastrică şi activitatea intestinală în general, sporeşte pofta de mâncare, diminuează excitabilitatea sistemului nervos, reduce durerile menstruale, fluidizează circulaţia sângelui. Acţionează şi în crizele de gută şi reumatism. Hameiul este recunoscut şi ca un remediu pentru reducerea excitabilităţii sexuale (anafrodiziac). Cu infuzie de hamei se fac aplicaţii în nevroze, insomnie, anorexie, trichomonoză, dar şi în cazuri de acnee şi ten gras. Din combinaţia hameiului cu alte plante medicinale rezultă un foarte bun ceai sedativ, ceai cu care se ameliorează sau chiar se înlătură o serie de tulburări psihice, cum ar fi cele generate de stres ori de suprasolicitare.
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!