joi, 26 iulie 2012

Faceti-va bine (127)

Hibiscus
Denumire ştiinţifică: Hibiscus sabdariffa.
Prezentare. Hibiscusul este un arbore tropical, parte a familiei malvaceelor. În general, speciile de hibiscus sunt cunoscute şi la noi, fiind cultivate mai ales ca plante ornamentale. În preparate şi combinaţii medicinale, hibiscusul utilizat în mod curent, sub formă de flori, aparţine, în mod obişnuit, speciei Hibiscus sabdariffa, provenită din zona Orientului şi a Asiei. Din florile de hibiscus se obţin infuzii şi decocturi cu proprietăţi răcoritoare şi reconfortante, realizându-se o serie întreagă de băuturi. Se spune că efectele stimulatoare ale acestei specii de hibiscus sunt tot atât de mari cât şi cele ale cafelei.
Substanţe active importante: câteva substanţe specifice – acidul hibiscic, hibiscină, hibiscitrină, precum şi mai mulţi acizi (citric, ascorbic, malic, tartric, oxalic), un ulei.
Întrebuinţări. Ceaiurile din flori de hibiscus sunt diuretice, tonice, reconfortante, laxative. Pot ţine locul cafelei de dimineaţă, având totodată şi o benefică acţiune de combatere a hipertensiunii arteriale şi a stresului. Aceste ceaiuri sunt indicate, de asemenea, în deranjamente digestive, precum şi în stări de oboseală fizică şi psihică prelungită. Amestecate cu măceşele bogate în vitamina C, precum şi cu alte fructe de pădure, ceaiurile din flori de hibiscus constituie nu numai un produs medicinal benefic pentru întreg organismul, dar şi un aliment cât se poate hrănitor. Există şi alte specii de hibiscus, proprietăţile lor fiind însă diferite de ale florilor de Hibiscus sabdariffa. Una dintre acestea este Hibiscus trionum, plantă din flora spontană de la noi, cunoscută sub numele popular de zămoşiţă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!