duminică, 12 august 2012

Barbati si femei (2)

Cunosc multe doamne care, de indata ce aud o parere despre femei exprimata de un barbat, rostesc neintarziat cuvantul magic "misogin". E un fel de reflex conditionat, pavlovian, care nu ma poate face decat sa ma gandesc la urmatorul lucru amuzant. Faptul ca eu, acum, exprim parerea ca femeile zic "misogin" atunci cand un barbat zice ceva despre femei, imi va atrage si mie, automat, calificativul de misogin. De ce? Simplu, pentru ca tocmai am formulat o opinie despre femei. 
Pentru placuta petrecere a timpului de catre doamnele despre care vorbeam (dar nu numai de catre ele), reproduc in continuare cateva noi pasaje din excelenta carte a lui Allan Pease - De ce barbatii se uita la meci si femeile in oglinda
Să fie oare o conspiraţie a bărbaţilor?
                 Din 1960, mai multe grupuri de presiune au încercat să ne convingă să negăm moştenirea noastră biologică. Ele pretind că guvernele, religiile şi sistemul educaţional nu înseamnă altceva decît un complot al bărbaţilor împotriva femeilor, pentru a le menţine pe acestea la un nivel inferior. A lăsa femeile însărcinate ar fi o modalitate de a deţine şi mai bine supremaţia asupra lor.
                Sigur că, din punct de vedere istoric, cam aşa arată lucrurile. Totuşi, se impune o întrebare: dacă femeile şi bărbaţii sînt identici, aşa cum susţin aceste grupuri, cum de au reuşit bărbaţii să impună o dominaţie totală asupra lumii ? Studierea funcţionării creierului ne oferă o multitudine de răspunsuri.
                Noi nu sîntem identici. Bărbaţii şi femeile ar trebui să fie egali din punctul de vedere al şanselor de a-şi atinge întregul potenţial, dar nu sînt categoric identici în privinţa capacităţilor lor înnăscute.  Egalitatea dintre bărbaţi şi femei rămîne o problemă politică sau morală, în timp ce ideea că ar fi  identici este una de ordin ştiinţific.
 Egalitatea dintre bărbaţi şi femei rămîne o problemă politică sau morală; diferenţa esenţială este una de ordin ştiinţific.
             Cei care se opun ideii că biologia afectează comportamentul se opun discriminărilor sexuale, deseori cu cele mai bune intenţii. Confuzia apare însă în privinţa diferenţei dintre egal şi identic, care sînt două chestiuni total diferite. în această carte veţi afla despre felul în care ştiinţa confirmă faptul că bărbaţii şi femeile sînt profund diferiţi atît fizic cît şi mental.
                  Ei nu sînt la fel.
        Am investigat cercetările celor mai importanţi paleontologi, etnologi, psihologi, biologi şi neurospecialişti. Diferenţele la nivelul creierului dintre bărbaţi şi femei sînt acum clare, mai presus de orice fel de speculaţii, prejudecăţi sau îndoieli.
               Atunci cînd sînt cîntărite diferenţele dintre bărbaţi şi femei, aşa cum sînt ele expuse în această carte, s-ar putea ca unii să susţină: „Nu — povestea asta nu-mi seamănă deloc — eu nu fac aşa ceva!" Ei bine, poate că aşa este. Dar noi ne ocupăm de bărbaţi şi femei medii, adică de felul cum reacţionează majoritatea bărbaţilor şi femeilor în majoritatea cazurilor şi a situaţiilor de pînă acum. „Mediu" înseamnă că dacă vă aflaţi într-o încăpere plină veţi constata că bărbaţii sînt mai zdraveni şi mai înalţi decît femeile, de fapt, cu 7% mai înalţi şi, în medie, cu 8% mai zdraveni. S-ar putea ca persoana cea mai înaltă şi mai zdravănă din încăpere să fie o femeie, dar în ansamblu bărbaţii sînt mai zdraveni şi mai înalţi decît femeile. In cartea recordurilor,  Guinness,  aproape întotdeauna cele mai înalte şi mai zdravene persoane au fost bărbaţii. Cea mai înaltă fiinţă înregistrată a fost Robert Wodlow din Alton, Illinois, care în iunie 1940 măsura 2,72 metri. Cea mai înaltă persoană din anul 2000 a fost Radhomane Chabib, din Tunisia, care avea 2,35 metri. Cărţile de istorie sînt pline de bărbaţi înalţi şi femei mărunţele! Aceasta nu este o formă de discriminare sexuală, este o realitate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!