sâmbătă, 4 august 2012

Faceti-va bine (132)

Iarba lui Cristofor
Denumire ştiinţifică: Cimicifuga racemosa; Actaea racemosa; Actaea spicata.
Denumire populară: cohoşul negru.
Prezentare. Iarba lui Cristofor este o plantă perenă. Creşte în păduri sau la marginea pădurilor şi aparţine familiei ranunculaceelor. Poate atinge înălţimea de un metru şi, datorită aspectului său general, dar mai ales datorită florilor, iarba lui Cristofor este cultivată şi ca plantă decorativă. Pentru preparate medicinale se recoltează rizomii, primăvara sau toamna, deci când planta nu e în perioada de vegetaţie. Se prepară infuzie sau decoct, folosite cu mare atenţie, însă, deoarece pot crea neplăceri (tulburări în sistemul nervos, probleme cardiace), mai indicate fiind extractele.
Substanţe active importante: cimicifugină, precum şi un principiu asemănător hormonilor estrogeni. Iarba lui Cristofor este o plantă toxică.
Întrebuinţări. Preparatele realizate din iarba lui Cristofor au proprietăţi tranchilizante, laxative, narcotice. Au efecte de echilibrare în ceea ce priveşte funcţionarea sistemelor circulator şi respirator. Iarba lui Cristofor este indicată în nevralgii, hipertensiune, cefalee, astm, spasme musculare, bronşite, tuse cronică, spasme pe tractul gastro-intestinal. Dincolo de aceste întrebuinţări medicinale obişnuite, iarba lui Cristofor este o plantă utilizată de multă vreme de femei, nu numai în perioada fertilă a vieţii lor, ci şi după aceea. Se ştie că preparatele din iarba lui Cristofor contribuie la rezolvarea unor probleme dificile legate de menstruaţie. De pildă, cu această plantă se atenuează durerile ovariene şi spasmele uterului în perioada premergătoare menstruaţiei şi în timpul menstruaţiei. Importantă în tratamentele asupra bolilor femeieşti este în primul rând rădăcina acestei plante – Radix Christiphoriana, despre care se afirmă că ar conţine hormoni estrogeni. Iarba lui Cristofor este şi un agent de fortificare a organelor de reproducere femeieşti. Totodată, contribuie la declanşarea menstrelor întârziate, la uşurarea naşterilor, la restabilirea femeii în perioada lăuziei. Iarba lui Cristofor este folosită şi de femeile aflate la menopauză, fiind administrată ca tonic. În cantităţi mari, preparatele din această plantă pot provoca avortul.
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!