duminică, 5 august 2012

Faceti-va bine (133)

Iarba mare
Denumire ştiinţifică: Inula helenium.
Denumiri populare: omag, ochiul boului, smântânică.
Prezentare. Este o plantă perenă din familia compozitelor. Tulpina este păroasă, având o înălţime de până la 1,50 metri. Florile sunt sub formă de capitule şi au culoarea galbenă. Din punct de vedere terapeutic prezintă interes rizomul şi rădăcinile. Se prepară următoarele produse medicinale: decoct, tinctură, extract fluid, mixtură, unguent, amestec de tinctură şi apă pentru inhalaţii.
Substanţe active importante: uleiuri volatile, inulină, heienină, camfor, alantol, săruri de potasiu, calciu, magneziu, principii amare.
Întrebuinţări. Iarba mare este considerată o componentă esenţială a ceaiului antibronşic. Potenţează activitatea vezicii biliare şi favorizează menstruaţia. Stimulează apetitul şi digestia. Preparatele de iarbă mare sunt diuretice, antispastice, bronşice şi expectorante, antihelmintice (acţionează împotriva viermilor intestinali). Din rizom se face un decoct cu care se tratează dischineziiie biliare cu hipotonie, guta, bronşitele, oxiuraza. Preparatele de iarbă mare se folosesc atât în aplicaţii interne, cât şi externe.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!