marți, 14 august 2012

Faceti-va bine (138)

Ienupărul
Denumire ştiinţifică: Juniperus communis.
Denumiri populare: cetenă, brădişor, jireapăn, jneap, turtei.
Prezentare. Ienupărul este un arbust care creşte în flora spontană de deal şi munte. Face parte din familia cupresaceelor. Poate fi întâlnit, grupat sau izolat, în păduri, în preajma pădurilor, în zone de tufărişuri, în turbării. Este un arbust ramificat, frunzele fiind ascuţite, asemănătoare cu acele bradului. Înfloreşte în aprilie-mai, fructul fiind o pseudo-bacă (un con sferic) brumat-albăstruie. Acest fruct prezintă importanţă din punct de vedere medicinal.
Substanţe active importante: ulei volatil (0,2 – 2%), zaharuri, ienuperină, acizi organici, săruri de potasiu şi calciu. Fructul de ienupăr conţine multe alte substanţe, unele încă neidentificate. Această multitudine de compuşi îl face foarte util pentru terapiile medicinale.
Întrebuinţări. Ienupărul conţine un ulei utilizat în industria farmaceutică. Ca plantă medicinală are calităţi diuretice, carminative, analgezice şi bronho-dilatatoare. Ienupărul este utilizat în tratarea deranjamentelor stomacale şi intestinale, a gutei, reumatismului, a bronşitelor acute şi cronice. Este eficient în tratarea unor afecţiuni mai grele, cum ar fi edemele (umflăturile) renale şi cirotice. De asemenea, este indicat în anorexie, contribuind la recâştigarea poftei de mâncare. Preparatele medicinale de ienupăr se vor lua numai după recomandările specialistului. Supradozarea poate duce la situaţii neplăcute, iritând, de exemplu, căile renale, caz în care se ajunge la hematurie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!