luni, 13 august 2012

Mici intamplari cu animale (69)

Isprava unui căţeluş curajos
Profesorul ornitolog Dionisie Linţia ne scria :
Iată curajul unui biet căţeluş de la ţară, fără rasă, fără pedigree şi fără strămoşi cunoscuţi.
În luna noiembrie 1935, cînd ţăranul Romulus Tîrnovean din comuna Hodoni (Timiş) a ieşit la arat, s-a luat după el căţeluşul, un ţînc de mărimea unui bursucar. 
Pe cînd ţăranul ara, căţelul scormonea după şoareci prin apropierea stăpînu­lui. Prin ceaţa deasă din ziua aceea omul arunca din cînd în cînd ochii să vadă ce mai isprăveşte căţelul. Deodată vede că „o namilă de pasăre răpitoare" se aruncă asupra căţelului. Tîrnovean lasă caii în brazdă, aleargă în ajutorul căţelului şi începe să-l asmuţă asupra răpitoarei. La apropierea omului pasărea a încercat să se ridice şi să o şteargă, dar coteiul, îmbărbătat de stăpînul lui, a înhăţat-o zdravăn, cu toate că pasărea făcea uz cu energie de ghearele ei puternice şi de aripa ce-i rămăsese liberă. La un moment dat chiar a reuşit să scape din gura cîinelui, însă cînd a încercat să se ridice în aer căţelul a fost din nou asupra ei, înşfăcînd-o. Lupta aceasta înverşunată, care din clipă în clipă îşi schimba şansele, a durat cîteva minute, pînă cînd stăpînul cîinelui a reuşit să plesnească pasărea cu biciul şi să o prindă. A dus-o de vie în sat, spre mirarea oamenilor. După o zi mi-a adus la Timişoara pasărea răpitoare, ca să mi-o vîndă, şi cu acest prilej mi-a povestit pe­ripeţiile luptei.
Răpitoarea, de altfel teafără, era un codalb (Haliaeetus albicilla) de mărimea unui curcan si avea o vîrsta de cel puţin şase-opt ani, cum am apreciat după culoarea penajului şi a ochilor bruni-gălbui (la cei mai bătrîni irisul este galben-auriu), ca şi după coada complet albă. Cînd scriu, se găseşte la sta­ţiunea ornitologică din Timişoara. Ţăranul, mulţumit cu pre­ţul pe care l-a primit, s-a întors vesel acasă ca să-şi vadă de căţeluşul care s-a întors rănit din război, iar eu, şi mai mul­ţumit, am adăugat un episod celor pe care le ştiu despre codalbi."
Ionel Pop - Instantanee din viata animalelor
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!