miercuri, 19 septembrie 2012

Batrani pe role

Umorul care vad ca prinde cel mai bine la marile mase este bazat pe o singura idee - fixa si gresita: anumite categorii de oameni nu ar avea voie sa faca anumite categorii de lucruri. Sau, chiar daca au voie, este nepotrivit sa le faca, nu e in regula, nu e ceva normal etc etc. Uite, cam ca in poza asta:

Cam asa arata poza standard la care incep sa rada marile mase - de romani, de polonezi, de francezi, de bulgari - in general de locuitori ai planetei. Dar este evident ca acest ras provine dintr-o gandire discriminatorie. Aceeasi gandire care conduce, in formele ei extreme, la ideea ca evreii nu sunt OK, ca negrii trebuie tinuti in rezervatii, ca handicapatii ar trebui impuscati si tot felul de alte grozavii. La rigoare, a rade de o batrana care se da pe role e la fel de grav ca a rade la vederea unul tip fara picioare care merge la maraton in scaunul lui cu rotile. 
Nu rasul in sine e problema aici, problema e ca el este consecinta unei perceptii conform careia batranii sunt altfel de fiinte decat cei de varsta medie. Cand razi de batrana asta, arati ca ai lipit o eticheta pe toti batranii, care ar trebui sa faca numai anumite lucruri, sa stea in anumite locuri sa se miste in anumite feluri etc etc. Rasul asta ma face sa ma indoiesc ca vom ajunge candva la un tip de societate bazat pe alte valori. Cred ca pana la sfarsitul veacurilor, cei tineri vor rade de cei batrani, cei tari de cei slabi, cei urati de cei frumosi si asa mai departe. Tot ce putem spera este ca lumea sa fie condusa de cei putini care nu rad cand se uita la batrana care se da pe role.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!