vineri, 21 septembrie 2012

Faceti-va bine (159)

Limba boului
Denumire ştiinţifică: Anchusa officinalis.
Denumire populară: miruţă.
Prezentare. Limba boului este o erbacee din flora spontană comună, înălţimea sa maximă fiind de 80 cm. Face parte din familia boraginaceelor. Tulpina, dezvoltată, se ramifică în partea superioară. Frunzele sunt păroase, iar florile au culoarea albastră, rareori fiind de culoare roz. Limba boului înfloreşte în lunile mai şi iunie. În peisaj, această plantă iese în evidenţă prin culoarea ei ciudată, cenuşie. Pentru practici medicinale se recoltează planta în întregul ei. Se prepară: infuzie (mai ales din flori), decoct (din frunze), extracte, combinaţii de ceaiuri.
Substanţe active importante: compuşi specifici identificaţi sub numele de consolidină, alantoină, substanţe minerale, mucilagii, acizi.
Întrebuinţări. Preparatele din limba boului acţionează asupra stării generale a organismului, fiind recomandată în cazuri de oboseală fizică şi nervoasă, în ameţeli şi dureri de cap, în reumatisme şi răceli mari, în afecţiuni pulmonare, în tulburări ale funcţionării inimii, în retenţii urinare, în cazuri de febră. Preparatele din limba boului au şi importante proprietăţi depurative, contribuind la detoxifierea organismului, la eliminarea multor substanţe toxice, mai ales prin urină.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!