sâmbătă, 29 septembrie 2012

Secretul plăcintei cu mere

Puţină lume în ziua de azi mai ţine cont, atunci când prepară o prăjitură, o plăcintă, o supă, o tocană, de altceva decât de cantităţile ingredientelor şi de timpii de preparare. Din cauza asta, mâncarea iese de multe ori fadă, sau "este foarte bună, dar nu ştiu ce-i lipseşte". Va spun eu astăzi ce-i lipseşte plăcintei cu mere pentru a fi desăvârşită. 
Merele pe care le pui la plăcintă este obligatoriu să fie culese de un copil de până în 8 ani, urcat pe umerii tăi. Optim este să fie chiar copilul tău, dar dacă nu ai, sau a depăşit vârsta, merge şi un nepot. Dacă nu ai nepoţi, e OK şi cu copilul vecinului sau cu unul oarecare, chemat să te ajute contra unui covrig cu susan.
Ca să atingi însă desăvârşirea, mai este nevoie de ceva, ceva greu de obţinut. Anume, culegerea merelor trebuie să se facă atunci când în raza ta vizuală se află un călăreţ care-şi plimbă calul la pas. E clar că asta presupune să culegi merele din anumite zone, în anumite momente ale zile. E nevoie de răbdare şi tenacitate, copilul se va plictisi şi va spune că vrea acasă, dar tu, dacă vrei plăcintă desăvârşită, va trebui să rezişti. Când va apărea un călăreţ, oricât de departe, vei aburca pe umeri copilul şi îi vei cere să culeagă repede cât mai multe mere. Dacă între timp călăreţul dispare din raza ta vizuală, opreşti culesul şi aştepţi până reapare. Dacă după cinci minute asta nu se întâmplă, culesul s-a încheiat.
Odată ajuns cu merele acasă, te apuci de plăcintă. Faci aluatul, razi merele, adaugi scorţişoară, stafide, nuci pisate, treaba ta. Ceea ce trebuie să ştii este că în timp ce plăcinta se coace, e foarte important să ai un motan care să dea târcoale prin bucătărie. Altfel, este posibil ca plăcinta să nu iasă desăvârşită, cu toate că ai făcut culegerea aşa cum se cuvine. 
După ce scoţi plăcinta din cuptor, trebuie să o laşi jumătate de oră la soare, sau măcar în bătaia vântului. Abia apoi poţi să o mănânci, împreună cu copilul care te-a ajutat la cules. Şi nu uita: dă-i şi motanului o bucăţică - nu contează dacă o mănâncă sau nu. 


Un comentariu:

După mine!