miercuri, 10 octombrie 2012

Faceti-va bine (167)


Macul de grădină
Denumire ştiinţifică: Papaver somniferum.
Denumiri populare: macul alb, mac.
Prezentare. Macul de grădină este o plantă anuală ce face parte, ca şi macul de câmp, din familia papaveraceelor. Macul de grădină se deosebeşte de macul de câmp prin faptul este mult mai robust. Are o rădăcină puternică şi lungă de circa 25 cm şi groasă de un centimetru. Tulpina este consistentă şi poate ajunge până la 1,5 metri înălţime, uneori fiind ramificată în partea superioară. Frunzele sunt groase şi au forme neregulate. Florile macului de grădină sunt colorate în alb, roz, roşu, violet. Fructul este o capsulă, de două sau trei ori mai mare decât o nucă. Întreaga plantă conţine un suc lăptos, denumit latex.

Macul de grădină este cultivat pentru utilizare în alimentaţie, în farmacie, precum şi ca plantă ornamentală. Valoare medicinală au seminţele de mac, frunzele şi, mai ales, latexul, un produs obţinut din pereţii capsulei înainte de uscarea acesteia. Latexul conţine opiu – substanţă folosită intens în medicină. Din opiu, dar şi din cojile uscate de mac de grădină, se obţine o altă substanţă – poate tot atât de importantă cât şi opiul – morfina. De fapt, opiul e un amestec de circa 25 de alcaloizi, dintre care cel mai important este morfina. Seminţele de mac de grădină conţin un ulei, considerat a avea calităţi de excepţie. Din macul de grădină se obţin următoarele preparate medicinale: decoct din coji de capsule, pudră de opium, morfină, siropuri, tinctură de opium. Datorită numărului mare de substanţe toxice, macul de grădină este considerat o plantă periculoasă, utilizarea preparatelor pe bază de mac urmând a se face cu precauţie.
Substanţe active importante: papaverină, narcotină, laudanină, morfină, codeină, tebaină. Aceşti compuşi se găsesc în latex (opiu). Morfina este, aşa cum s-a spus, principala componentă a opiului. În mac se mai găsesc acidul lactic, acidul acetic, heroină, zaharuri.
Întrebuinţări. Compuşii obţinuţi din mac sunt indicaţi în calmarea oricărei dureri din organismul omenesc, deşi iniţial produc o stare de agitaţie. Morfina anulează, practic, senzaţia de durere din sistemul nervos central. Codeina, de pildă, se întrebuinţează împotriva tusei, acţionând asupra centrului nervos care dirijează respiraţia. La rândul său, papaverina reduce spasmele musculare şi de aceea este folosită în combaterea colicilor intestinale, stomacaie, uretrale, precum şi ale vezicii, colecistului şi uterului. Preparatele medicinale obţinute din mac reglementează volumul secreţiilor din organism, readucând, totodată, în limite normale, procesul digestiv. Macul contribuie, de asemenea, la reducerea stărilor de anxietate, a stărilor de melancolie, la combaterea ipohondriei, la ameliorarea unor afecţiuni pulmonare. Preparatele de mac de grădină, mai ales sub formă de decoct, se utilizează şi în spălări vaginale şi în gargare, având rol de calmare a durerilor. Tot cu mac se tratează diareile puternice, dizenteria şi chiar holera. Folosite fără măsură, nechibzuit, preparatele pe bază de mac – opiul şi morfina – creează dependenţă, urmările pentru sănătate fiind foarte grave.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!