luni, 15 octombrie 2012

Faceti-va bine (171)

Mate
Denumire ştiinţifică: Ilex paraguaiensis.
Denumiri populare: ceai de Paraguay, ceaiul iezuiţilor, yerba mate, ceai brazilian.
Prezentare. Mate este un arbust din familia ilicaceelor, originar din America de Sud. Poate atinge înălţimea de şase metri. În mod obişnuit, arbustul de mate nu trece de trei metri înălţime. Florile sale sunt albicioase, iar fructele au forma unor bobiţe roşii. Importanţă medicinală au frunzele de mate, care sunt consistente, aproape cărnoase, precum şi vârfurile tinere, cu tot cu frunze. Preparatul principal este un produs cunoscut sub numele de Ceaiul de Paraguay.
Substanţe active importante: o substanţă specifică numită mateină, cafeină (2 – 4%), teobromină, lactonă, acizi, taninuri, microelemente.
Întrebuinţări. Mate sau ceaiul de Paraguay are influenţă benefică asupra stării generale de spirit, dar şi în oboseală fizică şi nervoasă, în dureri de cap. Poate fi eficient în curele de slăbire, combătând celulita, obezitatea, edemele. Este un preparat tonic şi revitalizant pentru convalescenţi, fiind cunoscut şi pentru influenţa sa pozitivă asupra activităţii stomacale şi intestinale. Tradiţia spune că frunzele de mate pot fi utilizate şi ca afrodiziac. Deşi nu are efectele nocive ale cafelei sau ale ceaiului chinezesc, mate devine toxic în doze mari, mai ales pentru ficat, dar poate provoca şi insomnie, agitaţie, palpitaţii. Nu trebuie uitat faptul că mate este un puternic stimulent nervos. În ceea ce priveşte caracterul său energizant, specialiştii nu confirmă întrutotul această calitate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!