luni, 22 octombrie 2012

Faceti-va bine (174)

Măcrişul
Denumire ştiinţifică: Rumex acetosella.
Denumire populară: măcrişul mărunt.
Prezentare. Este o plantă perenă ce creşte în flora spontană. Există şi o specie cultivată (Rumex acetosa), având, însă, dimensiuni mai reduse. Tulpina de măcriş este dreaptă, având culoarea verde. La maturitate, această tulpină se lemnifică. Poate ajunge până la un metru înălţime. Frunzele, cu un gust acru pronunţat, au culoarea verde închis şi sunt în mare parte lanceolate. Măcrişul înfloreşte în lunile mai şi iunie. Florile sunt mici şi verzui, cu o dungă roşie. Măcrişul creşte prin fâneţele, pajiştile şi poienile din zonele de câmpie, deal şi zona subalpină. Pentru uz medicinal se recoltează partea aeriană a plantei.
Substanţe active importante: o mare cantitate de oxalat de calciu (toată planta este atât de acră la gust încât cu ea se poate înăcri ciorba). De altfel, măcrişul este folosit şi în bucătărie.
Întrebuinţări. Crud sau sub formă de infuzie, măcrişul are acţiune diuretică, laxativă, depurativă, antiscorbutică. Reglează activitatea din tractul gastro-intestinal. Este utilizat şi în hipocalcemie, în reumatismul cronic degenerativ, în gută, precum şi în curele de primăvară pentru fortificarea organismului. Naturiştii apreciază foarte mult măcrişul, preparând din el salate şi suc.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

După mine!